Η έξαρση του νέου κορωνοϊού που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού και η αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο εμβολιασμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και να μην υποτιμάται, καθώς οι ενδείξεις δείχνουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το χρονικό διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 σε απλές κλίνες, καθώς και αύξηση των θανάτων που φθάνουν τους 62. Η υποπαραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, που έχει αναγνωριστεί ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι εορτές και η μη τήρηση των μέτρων επίσης συνέβαλαν στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ο καθηγητής Μαγιορκίνης προτρέπει τον πληθυσμό να τηρεί τα μέτρα προστασίας, όπως τη χρήση μάσκας από τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης, δίνει συμβουλές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και υπενθυμίζει τη σημασία της πενθήμερης απομόνωσης και της άμεσης αντιικής θεραπείας στα άτομα υψηλού κινδύνου.
Ο καθηγητής επισημαίνει επίσης τη σημασία του εμβολιασμού και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτόν. Ο εμβολιασμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο κύριος τρόπος προστασίας από σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας. Ωστόσο, ο ρυθμός εμβολιασμού είναι ανησυχητικά χαμηλός, με λιγότερα από 200.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.
Ο καθηγητής Μαγιορκίνης καλεί όλους τους πολίτες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να επιδείξουν υπευθυνότητα προς τον εαυτό τους και τους γύρω τους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εμβολιάζοντας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την έξαρση του ιού και να προστατεύσουμε την υγεία μας και των αγαπημένων μας.