3 Οκτωβρίου 2025

Νέος Τρόπος Διατροφής: Πώς η Σειρά των Τροφίμων Μπορεί να Επηρεάσει το Βάρος μας

Τελευταία Άρθρα

Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Στην άμμο της παραλίας δεν απλώς χτίζουμε παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύ

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφι

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τα τρόφιμα μας κατά το γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στο βάρος μας. Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων μας στο τραπέζι μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο, να διατηρήσει το βάρος μας σε υγιή επίπεδα ή ακόμη και να μας βοηθήσει να χάσουμε κάποια περιττά κιλά. Ποια είναι λοιπόν η σωστή “διατροφική σειρά”; Η σειρά που “φρενάρει” την πείνα μας.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η έναρξη του γεύματος με λαχανικά και η ολοκλήρωσή του με υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά 46%. Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έδειξε ότι η κατανάλωση λαχανικών, ακολουθούμενη από πρωτεΐνες και τελικά υδατάνθρακες με ένα δεκάλεπτο κενό ανάμεσα τους, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη λήψη φαρμάκων για τον διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη GLP-1, η οποία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνεται, καθιστώντας τον οργανισμό να νιώθει πιο κορτσιόλης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της πείνας και η μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε.

Μια περσινή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the American Nutrition Association” έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος ενός γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GLP-1. Αυτά τα οφέλη παρατηρήθηκαν ακόμη και σε άτομα που δεν έπασχαν από διαβήτη. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι καταναλώνοντας λαχανικά πριν από την πρωτεΐνη και έπειτα τους υδατάνθρακες, η ορμόνη GLP-1 επιβραδύνει την πέψη και ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να αντιληφθεί ότι δεν πεινάει πλέον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Επιπλέον, ο στομάχι γεμίζει με υγιεινά τρόφιμα, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες, και απομένει λιγότερος χώρος για τους υδατάνθρακες. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, πέρα από τη σειρά των τροφίμων, πολλές άλλες παράμετροι επηρεάζουν το βάρος μας, όπως η άσκηση, ο ύπνος και το καθημερινό στρες. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι το φαγητό είναι μία απόλαυση και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο επιστημονικού πειράματος. Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς υπερβολές και στερήσεις, και να απολαμβάνουμε το φαγητό μας χωρίς να χάνουμε περιττή ενέργεια σκεπτόμενοι με ακρίβεια πότε πρέπει να φάμε τι.