28 Απριλίου 2025

Νέο ευρήματα: Οι επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Τελευταία Άρθρα

Ζώα συντροφιάς: Νέες προκλήσεις και στόχοι για το επόμενο έτος

Στο τέλος ενός έτους, συχνά βάζουμε στόχους για την επόμενη χρονιά. Γυμναστήριο ή διαλογισμός, να κόψουμε ανεπιθύμητες συνήθειες, μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων

Νέα Έρευνα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος

Μοίρασε τη γιορτινή χαρά με τον αγαπημένο σου σκύλο

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, το να μοιραζόμαστε την χαρά και τα φαγητά με τον αγαπημένο μας σκύλο είναι ακόμα πιο συνηθισμένο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσ

Τα παιδιά μας μαθαίνουν την αληθινή ευτυχία: Μια νέα οπτική προοπτική

Έχοντας τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ευκαιρία για να αποκτήσουμε μια πιο απλή, χαρούμενη και

Έτσι θα καταλάβετε αν η γάτα σας είναι χαρούμενη

Αποκρυπτογραφώντας τη χαρά της γάτας σας: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια ευτυχίας του αγαπημένου σας κατοικίδιου" Ποιος δεν θέλει το κατοικίδιό του να είναι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι επιπλέον συνθέτες σε διάφορα είδη τροφίμων, οι οποίες περιλαμβάνουν επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες φυτικές ίνες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για ορισμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology. Αυτό το συστατικό, που συνήθως προστίθεται σε τρόφιμα που στοχεύουν στην απώλεια βάρους και την προστασία από σοβαρές ασθένειες, μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος για άτομα με αγγειακή δυσπλασία.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Toledo διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που κατανάλωσαν δίαιτα πλούσια σε ινουλίνη, μια επεξεργασμένη ίνα που βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα, ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την σημασία του ελέγχου των επιπέδων χολικών οξέων στο αίμα και την προσέγγιση ως προς την κατανάλωση φυτικών ίνων.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει επίσης την συμπερίληψη εξετάσεων αιματολογικών εξετάσεων για τη μέτρηση των επιπέδων χολικού οξέος, έτσι ώστε να εντοπίζονται άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Επιπλέον, η πρόληψη του καρκίνου του ήπατος μπορεί να επιτευχθεί με ατομικές διατροφικές προσαρμογές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όχι όλες οι ίνες είναι ίδιες και δεν είναι ωφέλιμες για όλους. Επομένως, είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε και να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση φυτικών ίνων, ιδιαίτερα για εκείνους που υποφέρουν από ηπατικά προβλήματα που προκαλούν υψηλά επίπεδα χολικού οξέος.