2 Οκτωβρίου 2025

Νέο ευρήματα: Οι επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Τελευταία Άρθρα

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους βραδύποδες μετά από 64 εκατ. χρόνια στη Γη

Οι βραδύποδες, τα πιο αργά θηλαστικά του κόσμου, έχουν εξελιχθεί για πάνω από 64 εκατομμύρια χρόνια σε ένα είδος που ζει σε όλη την Αμερική, αλλά η κλιματι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι επιπλέον συνθέτες σε διάφορα είδη τροφίμων, οι οποίες περιλαμβάνουν επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες φυτικές ίνες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για ορισμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology. Αυτό το συστατικό, που συνήθως προστίθεται σε τρόφιμα που στοχεύουν στην απώλεια βάρους και την προστασία από σοβαρές ασθένειες, μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος για άτομα με αγγειακή δυσπλασία.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Toledo διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που κατανάλωσαν δίαιτα πλούσια σε ινουλίνη, μια επεξεργασμένη ίνα που βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα, ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την σημασία του ελέγχου των επιπέδων χολικών οξέων στο αίμα και την προσέγγιση ως προς την κατανάλωση φυτικών ίνων.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει επίσης την συμπερίληψη εξετάσεων αιματολογικών εξετάσεων για τη μέτρηση των επιπέδων χολικού οξέος, έτσι ώστε να εντοπίζονται άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Επιπλέον, η πρόληψη του καρκίνου του ήπατος μπορεί να επιτευχθεί με ατομικές διατροφικές προσαρμογές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όχι όλες οι ίνες είναι ίδιες και δεν είναι ωφέλιμες για όλους. Επομένως, είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε και να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση φυτικών ίνων, ιδιαίτερα για εκείνους που υποφέρουν από ηπατικά προβλήματα που προκαλούν υψηλά επίπεδα χολικού οξέος.