5 Δεκεμβρίου 2025

Νέο ευρήματα: Οι επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι επιπλέον συνθέτες σε διάφορα είδη τροφίμων, οι οποίες περιλαμβάνουν επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες φυτικές ίνες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για ορισμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology. Αυτό το συστατικό, που συνήθως προστίθεται σε τρόφιμα που στοχεύουν στην απώλεια βάρους και την προστασία από σοβαρές ασθένειες, μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος για άτομα με αγγειακή δυσπλασία.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Toledo διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που κατανάλωσαν δίαιτα πλούσια σε ινουλίνη, μια επεξεργασμένη ίνα που βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα, ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την σημασία του ελέγχου των επιπέδων χολικών οξέων στο αίμα και την προσέγγιση ως προς την κατανάλωση φυτικών ίνων.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει επίσης την συμπερίληψη εξετάσεων αιματολογικών εξετάσεων για τη μέτρηση των επιπέδων χολικού οξέος, έτσι ώστε να εντοπίζονται άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Επιπλέον, η πρόληψη του καρκίνου του ήπατος μπορεί να επιτευχθεί με ατομικές διατροφικές προσαρμογές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όχι όλες οι ίνες είναι ίδιες και δεν είναι ωφέλιμες για όλους. Επομένως, είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε και να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση φυτικών ίνων, ιδιαίτερα για εκείνους που υποφέρουν από ηπατικά προβλήματα που προκαλούν υψηλά επίπεδα χολικού οξέος.