Το κλασικό στιφάδο έχει μια νέα πινελιά στον κόσμο της γαστρονομίας και αυτή είναι οι συμπληρωματικές γεύσεις που προστίθενται με τα κυδώνια. Το μείγμα τραγανού κρέατος και γλυκών κυδωνιών δημιουργεί μια απίστευτα νόστιμη συνταγή που θα κάνει τους πάντες να λατρέψουν. Ακολουθεί η συνταγή για να απολαύσετε αυτήν την υπέροχη γεύση στο πιάτο σας.
Υλικά:
– 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια για κατσαρόλα
– 800 γρ. κρεμμύδια, για στιφάδο
– 3 κλ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
– 2 κυδώνια, κομμένα σε 8 κομμάτια
– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
– 1300 ml νερό
– 200 ml ξύδι, λευκό
– 100 ml πετιμέζι
– Αλάτι
– Πιπέρι
– Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1. Αρχικά, θερμαίνουμε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.
2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
3. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το σκόρδο και το ανακατεύουμε καλά με το κρέας.
4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κυδώνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
5. Προσθέτουμε την πελτέ ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.
6. Ρίχνουμε το νερό, το ξύδι και το πετιμέζι, αλατίζουμε και πιπερίζουμε και αφήνουμε την σοφιγάδα να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες, μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό.
7. Αφού βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
8. Αφήνουμε τη σοφιγάδα να ξεκουραστεί για λίγο πριν τη σερβίρουμε, για να εκφραστούν όλες οι γεύσεις.
Αυτό το εκλεκτό πιάτο ταιριάζει ιδανικά με ρύζι ή πουρέ πατάτας, ενώ μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για μια ακόμα πιο γευστική εμπειρία. Απολαύστε αυτό το λαχταριστό μοσχάρι στιφάδο με κυδώνια και αφεθείτε στη μαγεία των νέων γεύσεων σοφιγάδο. Καλή όρεξη!
(