Το νησιωτικό έθνος του Παλάου, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανός, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η πρώτη χώρα που επικύρωσε την σημαντική συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία της Ανοικτής Θάλασσας. Η επικύρωση αυτή αποτελεί επίδειξη δέσμευσης του Παλάου για την αποκατάσταση και προστασία της υγείας του ωκεανού, ενισχύοντας τη διατροφική ασφάλεια και αντιμετωπίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως δήλωσε η Ρεμπέκα Χάμπαρντ, διευθύντρια του συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων High Seas Alliance. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η πρωτοποριακή ενέργεια του Παλάου θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να επικυρώσουν γρήγορα τη συνθήκη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Η Συνθήκη Ανοικτής Θάλασσας αποσκοπεί στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που αποτελούν ζωτική σημασία για την ανθρωπότητα, αλλά απειλούνται από πολλαπλές πηγές μόλυνσης. Η συνθήκη εγκρίθηκε από τα μέλη του ΟΗΕ τον Ιούνιο μετά από περισσότερα από 15 χρόνια συζητήσεων. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 60 χώρες έχουν υπογράψει τη συνθήκη, αλλά για να τεθεί σε ισχύ, απαιτούνται 60 επικυρώσεις. Όταν αυτό συμβεί, η συνθήκη θα μπορεί να εφαρμοστεί εντός 120 ημερών. Οι ακτιβιστές ελπίζουν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έως το 2025.
Η κύρια πρόβλεψη της συνθήκης για την προστασία των ωκεανών είναι η δημιουργία προστατευμένων θαλάσσιων περιοχών. Αυτή τη στιγμή, μόνο το 1% της ανοικτής θάλασσας υπόκειται σε μέτρα προστασίας. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2022 στο Μόντρεαλ, το παγκόσμιο σύνολο των κρατών δεσμεύτηκε στην COP15 για τη βιοποικιλότητα να προστατευθεί το 30% της γης και της θάλασσας του πλανήτη έως το COP2030. Η επικράτηση αυτού του στόχου θα βοηθούσε σημαντικά στην προστασία της ωκεανικής ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Σύμφωνα με διεθνείς πληροφορίες, οι προσπάθειες για την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών είναι επείγουσες, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές από την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την υπερθέρμανση και την αλλοίωση του ωκεανού. Η επικύρωση της Συνθήκης Ανοικτής Θάλασσας από το Παλάου ανοίγει το δρόμο για μια πιο αειφόρο και βιώσιμη κατάσταση στους ωκεανούς, ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να συμβάλουν στην προστασία αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος που υποστηρίζει τη ζωή στη Γη.