Η μελέτη για τον καφέ έχει αποδείξει τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσής του στην υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins δείχνει ότι ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης. Η μελέτη περιλάμβανε πάνω από 14.000 ενήλικες, και έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ είχε ως αποτέλεσμα μείωση του κινδύνου κατά 15%, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται σε εκείνους που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα (-22% έως -23%). Ακόμα και οι άνθρωποι με υπάρχουσες παθήσεις όπως η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είχαν μείωση του κινδύνου κατά 11%. Ο καφές, με τις βιολογικά ενεργές ενώσεις του και την καφεΐνη, βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά. Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα και η ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και χρειάζονται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί πλήρως το πώς ο καφές προστατεύει τα νεφρά σε κυτταρικό επίπεδο.