Σε ένα μυστηριώδες εργαστήριο στην Καστοριά ανακαλύπτουμε μια παράδοση των λουκουμιών που διαρκεί 129 χρόνια. Εδώ δημιουργούνται χειροποίητα, παραδοσιακά και γλυκόπικρα λουκούμια που έχουν ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτή είναι η παραμυθένια ιστορία του εργαστηρίου στον οικισμό Λακκώματα, κοντά στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.
Πίσω στο 1895, ο ματαιοδοξίας μάστορας Αδαμούσιος (Μούσιος) Τζώτζας άναψε τη φλόγα της ζαχαροπλαστικής στο εργαστήριό του. Με χρησιμοποίηση ενός χάλκινου καζανιού, δημιούργησε τα ολόγλυκα και αφράτα λουκούμια που σήμερα είναι γνωστά σε όλους. Ο γιος του, Νίκος, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έδωσε το όνομά τους, “Μούσιου”, καθιστώντας τα διάσημα πέρα από τα σύνορα της Καστοριάς
Όλα αυτά τα υπέροχα γλυκά ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα μέσα από όμορφα κουτάκια. Το 1960, το εργαστήριο απασχολούσε ήδη 20 άτομα. Ο Νίκος Τζώτζας πιστεύοντας ευλογημένος που μπορεί να φορά την ποδιά του ζαχαροπλάστη, συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα 82 χρόνια του. Και όταν αποφάσισε να εξερευνήσει την τέχνη των καραμελοποιών, δεν δίστασε να ταξιδέψει στην Ιταλία για να εκπαιδευτεί
Η αγάπη του για την τέχνη μεταδόθηκε και στην κόρη του, Ευδοξία Βλάχου. Από μικρή ηλικία, η Ευδοξία περιτριγυριζόταν από τον πατέρα της στο εργαστήριο και ανυπομονούσε να κάνει και αυτή μέρος της μαγείας. Σήμερα, η Ευδοξία και ο σύζυγός της, Γιώργος Βλάχος, ηγούνται της εταιρείας και φροντίζουν για τη δημιουργία των πασίγνωστων λουκουμιών αμυγδάλου με άρωμα βανίλιας
Όταν επισκεφθήκαμε το εργαστήριο, το μείγμα είχε ήδη αρχίσει να κοχλάζει και να αφήνει πολύχρωμες φουσκάλες να αναδύονται από τον πάτο του καζανιού από χάλκινο. Εδώ, η Εύη, η κόρη τους, πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ο Γιώργος έδωσε σχήμα και μορφή στο μείγμα. Στη συνέχεια, το αφήσαμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες πριν κοπεί και πασπαλιστεί με άχνη ζάχαρης. Έτοιμα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, τα λουκούμια τοποθετούνται με προσοχή σε όμορφα κουτάκια
Τα λουκούμια Μούσιου έχουν φτάσει ακόμα και στον Λευκό Οίκο και έχουν καθιερώσει τον εαυτό τους ως ένα γοητευτικό δώρο. Κάθε φορά που ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας παραδίδει τα διαπιστευτήριά του στον καινούριο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, του προσφέρει ένα κουτί λουκουμιών Μούσιου
Εκτός από τα λουκούμια, το εργαστήριο παράγει επίσης μια ποικιλία από καραμέλες. Δώδεκα γεύσεις, όπως βύσσινο, πορτοκάλι, λεμόνι, κανέλα, φράουλα, τριαντάφυλλο, ρόδο, ροδάκινο, ούζο, καφέ και μέντα, είναι μερικές από τις γευστικές επιλογές που προσφέρονται. Επιπλέον, το μπισκοτολούκουμο είναι ένα άλλο απολαυστικό προϊόν που παράγεται στο εργαστήριο
Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το θρυλικό εργαστήριο το περίφημο υποβρύχιο. Με γεύσεις όπως βανίλια, μαστίχα, τριαντάφυλλο, φιστίκι και λεμόνι, το υποβρύχιο παραμένει ένα σύμβολο γλυκιάς απόλαυσης. Μια κουταλιά υποβρύχιο σε ένα δροσερό ποτήρι νερού παραμένει ένα εμβληματικό κέρασμα για κάθε στιγμή
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το εργαστήριο στην Καστοριά με την αρχαία παράδοση και την πλούσια γεύση των προϊόντων του, είναι μια προορισμός για κάθε λάτρη των γλυκών. Θα σας μαγέψει με τα γυάλινα βάζα γεμάτα γεύση και χρώμα και θα σας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι γευσιγνωσίας. Αν βρεθείτε στην Καστοριά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτό το μαγικό μέρος και να απολαύσετε τις γεύσεις που έχουν ανθογραφήσει την ιστορία ενός ολόκληρου τόπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 43032, 6944 362 356.