5 Δεκεμβρίου 2025

Οδηγός αγοράς: Ποιο ψωμί να επιλέξω για μια υγιεινή διατροφή;”

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο χώρος του ψωμιού στα σούπερ-μάρκετ είναι γεμάτος επιλογές που μπορεί να σας προβληματίσουν, ειδικά αν επιδιώκετε μια υγιεινή διατροφή. Πέραν του διαχωρισμού ανάμεσα σε “λευκό” και “σταρένιο” ψωμί, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές που θα θέλατε να γνωρίζετε. Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε οδηγίες για το ποιο ψωμί είναι η καλύτερη επιλογή για μια υγιεινή διατροφή.

1. Ολικής αλέσεως ψωμί: Αυτό το ψωμί περιέχει τον πλήρη πυρήνα του σιταριού, περιλαμβανομένου του πίτουρου, του φύτρου και του ενδοσπερμίου. Είναι η πιο υγιεινή επιλογή και περιέχει πλούσιες πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

2. Σταρένιο ψωμί: Το σταρένιο ψωμί παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, το οποίο είναι επεξεργασμένο λευκό αλεύρι. Δεν περιλαμβάνει το πίτουρο και το φύτρο του σιταριού και έχει λιγότερη θρεπτική αξία από το ολικής αλέσεως ψωμί.

3. Πολύσπορο ψωμί: Το πολύσπορο ψωμί περιέχει περισσότερα από ένα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, βρώμη και κινόα. Ωστόσο, δεν είναι εγγυημένο ότι περιέχει αποκλειστικά δημητριακά ολικής αλέσεως και μπορεί να περιλαμβάνει και επεξεργασμένα δημητριακά.

4. Από φύτρα σιτηρών ψωμί: Τα ψωμιά από φύτρα σιτηρών παρασκευάζονται από αλεύρια που περιέχουν φυτρωμένους κόκκους σίτου. Αυτοί οι κόκκοι είναι πιο εύπεπτοι και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Η καλύτερη επιλογή για μια υγιεινή διατροφή είναι ένα ψωμί που παρασκευάζεται με 100% δημητριακά ολικής αλέσεως. Όμως, θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει μόνο δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το φρεσκοψημένο ψωμί διαρκεί 2-3 ημέρες, ενώ τα συσκευασμένα ψωμιά μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για μία ή δύο εβδομάδες. Κατά τη φύλαξη, αποφεύγετε το ψυγείο καθώς αυτό επιταχύνει την κρυσταλλοποίηση του αμύλου και το ψωμί γίνεται σκληρό. Φυλάξτε το σε ένα δροσερό και σκιερό σημείο στον πάγκο της κουζίνας.

Τελικά, οιθετική επιλογή θα είναι μια φρέσκια φραντζόλα ψωμί ολικής αλέσεως ή ένα συσκευασμένο ψωμί που να πληροί τις απαιτήσεις για υγιεινή διατροφή. Προσέξτε τις σφραγίδες στη συσκευασία και αποφύγετε τα τεχνητά χρώματα, γεύσεις και συντηρητικά. Αξίζει πάντα να εστιάζετε στην ποιότητα και την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών παρά μόνο στις θερμίδες.