Η παρακολούθηση τηλεόρασης και η εκτεταμένη χρήση οθονών από τα παιδιά μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην αισθητηριακή τους επεξεργασία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται από μικρή ηλικία στην τηλεόραση και τις οθόνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στην ανταπόκρισή τους σε αισθήσεις και ερεθίσματα.
Η έρευνα από το Κολέγιο Ιατρικής του Drexel αναφέρει ότι η ανάπτυξη και η ποιότητα των αισθήσεων είναι σημαντική για την επεξεργασία των πληροφοριών από το σώμα, όπως τον ήχο, την όραση και την αφή. Τα παιδιά που έχουν πολλές ώρες οθόνης στην καθημερινή τους ζωή έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ατυπείς συμπεριφορές στην αισθητηριακή επεξεργασία. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν την αποφυγή ή την υπεραντίδραση σε ερεθίσματα, καθώς και την αναζήτηση έντονων περιβαλλοντικών διεγέρσεων.
Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι η έκθεση σε οθόνες σε πολύ μικρή ηλικία μπορεί να έχει αναπτυξιακές επιπτώσεις. Ειδικότερα, αν κάποιο παιδί κάτω του ενός έτους παρακολουθεί οθόνη, τότε ο κίνδυνος να εμφανίσει προβλήματα στην ανταπόκρισή του σε αισθήσεις αυξάνεται κατά 105%.
Οι ερευνητές προτείνουν τα παιδιά κάτω των 3 ετών να αποφεύγουν τη χρήση οθονών εντελώς, ενώ για τα παιδιά από 3 έως 5 ετών προτείνεται να περιορίζουν τον χρόνο οθόνης στη μία ώρα ημερησίως. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις της οθόνης στην ανάπτυξη των παιδιών και να επιδείξουν ευαισθησία στη χρήση αυτών των συσκευών.
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι η συνομιλία μέσω βίντεο μπορεί να έχει θετικά κοινωνικά οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού, επομένως αυτή η χρήση είναι αποδεκτή.
Η έρευνα προσθέτει στην ανησυχητική λίστα επιπτώσεων που συνδέονται με τον χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά σε οθόνες, όπως η καθυστέρηση της γλωσσικής ανάπτυξης, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα ύπνου και δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων.
Γιατί λοιπόν να εκθέτουμε τα παιδιά μας σε πολλές ώρες οθόνης; Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους με τα αισθητήρια τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητες επεξεργασίας των αισθήσεων τους με φυσικό τρόπο.