17 Δεκεμβρίου 2025

Οικογενειακή διατροφή: Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το πρωινό και το βραδινό μας γεύμα για να προστατεύσουμε την καρδιά μας

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Καθώς ασχολούμαστε με τη διατροφή μας, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τη σημασία της κατάλληλης ώρας κατανάλωσης των γευμάτων μας. Η ετήσια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nature Communications» έρχεται να δώσει ακόμη περισσότερη βαρύτητα σε αυτήν την πτυχή της διατροφής μας, καθώς δείχνει πώς η ώρα κατανάλωσης του πρωινού και του βραδινού γεύματος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 100.000 ενήλικες, η καθυστέρηση κατανάλωσης του πρωινού γεύματος συσχετίζεται με 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ανά ώρα καθυστέρησης. Επίσης, η κατανάλωση δείπνου μετά τις 21:00 συσχετίζεται με 28% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό. Ειδικά για τις γυναίκες, αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές προτείνουν ένα κενό 13 ωρών περίπου ανάμεσα στο δείπνο και το πρωινό, προκειμένου να δοθεί στο σώμα ο χρόνος να αποκατασταθεί και να προστατευθεί η καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πέραν των καταλλήλων ωρών κατανάλωσης των γευμάτων, η ακολούθηση του εσωτερικού ρολογιού μας έχει επίσης σημαντική συνεισφορά στην προστασία της καρδιάς μας. Το να είμαστε συνεπείς με τον κιρκάδιο ρυθμό μας, να καταναλώνουμε το πρωινό μας πριν τις 8 το πρωί και το βραδινό μας γεύμα πριν τις 8 το βράδυ, μας βοηθά να διατηρούμε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Επίσης, η επαρκής και ποιοτική ύπνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς μας. Η έλλειψη ύπνου διεγείρει την ορμόνη που καλείται γκρελίνη, η οποία αυξάνει την αίσθηση της πείνας μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες και ζάχαρη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να προστατεύσουμε την καρδιά μας, είναι σημαντικό να τρώμε τα γεύματά μας σε φυσιολογικές ώρες και να ακολουθούμε τον ρυθμό του εσωτερικού μας ρολογιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να βελτιώσει την υγεία μας γενικά. Ας προσέξουμε λοιπόν το ρολόι μας και ας φροντίσουμε την καρδιά μας με τη σωστή διατροφή και τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών για το πρωινό και το βραδινό μας γεύμα.