Στο πλαίσιο της νέας του ταινίας, “Οι Άγνωστοι μεταξύ μας”, ο Andrew Haigh παρουσιάζει τη σύνδεση δύο μοναχικών ομοφυλοφίλων ανδρών (Andrew Scott και Paul Mescal) που ζουν στο Λονδίνο, ανατρέποντας τις προκαταλήψεις γύρω από τη μοναξιά. Βασισμένος στο ιαπωνικό μυθιστόρημα “Ξένοι” του Taichi Yamada, ο σκηνοθέτης εξερευνά το ανυπόληπτο συναίσθημα της μοναξιάς. Η Olivia Laing, μέσα από το βιβλίο της “Η Μοναξιά της Πόλης”, μιλάει επίσης για αυτήν την εμπειρία, ανακαλύπτοντας τις ζωές των καλλιτεχνών Edward Hopper και Andy Warhol που απεικόνισαν τη μοναξιά στα έργα τους.
Ο Haigh, γνωστός για τις ταινίες που απεικονίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, παρουσιάζει τη μοναξιά ως ένα κοινό συναίσθημα, αλλά συχνά παραγνωρισμένο. “Οι Άγνωστοι μεταξύ μας” αναδεικνύει μια αίσθηση ντροπής που πολλοί αισθάνονται να εκφράσουν, αν και η μοναξιά αποτελεί μέρος του κοινού μας βίου. Παράδειγμα αυτού είναι η έρευνα της YouGov του 2023 σε φοιτητές πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία το 43% φοβάται την κριτική λόγω της δήλωσης της μοναξιάς τους, ενώ το 92% έχει βιώσει την αίσθηση αυτή.
Η ταινία “Οι Άγνωστοι μεταξύ μας” αναπαριστά τη μοναξιά στην πόλη μέσα από εικόνες που αντλούν έμπνευση από τους Hopper και Francis Bacon. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, αυτές οι εικόνες μοιάζουν με ανθρώπους παγιδευμένους και χαμένους μέσα σε κάτι. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Adam, έναν μοναχικό σεναριογράφο που συναντά τον Harry, τον μοναδικό άλλο ένοικο της πολυκατοικίας του. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, αναπτύσσουν μια βαθιά σύνδεση, αντιμετωπίζοντας μαζί τις πολυπλοκότητες της μοναξιάς τους.
Η εξέταση της μοναξιάς στην ταινία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει την ευρεία διάδοση αυτού του συναισθήματος, ιδίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. “Οι Άγνωστοι μεταξύ μας” εντάσσονται σε μια ευρύτερη συζήτηση για τη μοναξιά, όπως φαίνεται και σε άλλες πρόσφατες ταινίες, όπως το “Priscilla” της Sofia Coppola και το “Hoard” της Luna Carmoon. Αυτές οι παραγωγές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και να εξαλείψουν το στίγμα της μοναξιάς, προσφέροντας αίσθηση αλληλεγγύης σε όσους αντιμετωπίζουν αυτήν την εμπειρία. Όπως υπογραμμίζει ο Haigh, η πραγματική ελευθερία προέρχεται από την πλήρη αποδοχή και βίωση αυτού του συναισθήματος.