Περιεχόμενα Νηστεία
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια διατροφική πρακτική που απαιτεί νηστεία ως το Μεγάλο Σάββατο, όπου θα σπάσουν τη νηστεία τους και θα απολαύσουν πασχαλινά γεύματα. Ποια είναι όμως η κατάσταση για τους διαβητικούς; Πώς μπορούν να συμμετέχουν στα πασχαλινά γεύματα χωρίς να βλάψουν την υγεία τους; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου, και ο Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος στο θεραπευτήριο Μετροπόλιταν Hospital.
Νηστεία
Η νηστεία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας έχει δύο πλευρές. Από τη μία, αποτελεί μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων, όπως ζυμαρικά, πατάτες και ψωμί. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικό. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νηστείας, ένα διαβητικό άτομο θα πρέπει:
– Να μετράει την ποσότητα των αμυλούχων τροφίμων στα γεύματά του, αποφεύγοντας να τα καθιστά το κυρίως πιάτο του. Αντί για μια μεγάλη ποσότητα γαριδομακαρονάδας, θα μπορούσε να φάει γαρίδες ψητές με πατατοσαλάτα ή χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό. Επίσης, θα ήταν καλύτερο να καταναλώσει μη αμυλούχα λαχανικά, όπως αγκινάρες, αντί για αμυλούχα λαχανικά όπως ο αρακάς.
– Να επιλέγει εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια και μανιτάρια, καθώς και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα και γιαούρτι σόγιας. Τα θαλασσινά είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.
– Να συνεχίζει να μετράει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Η καθημερινότητα κατά την περίοδο της νηστείας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείται η προσαρμογή της θεραπείας ανάλογα.
Πασχαλινό τραπέζι
Για ένα άτομο με διαβήτη, που θέλει να διατηρήσει την υγεία του, είναι σημαντικό να ακολουθεί μερικούς διατροφικούς περιορισμούς και να τηρεί ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή. Ένα πασχαλινό γεύμα, που συμβαίνει μία φορά τον χρόνο, δεν θα επηρεάσει την προσπάθεια αυτή. Έτσι, αν δεν υπάρχουν άλλα υγειονομικά προβλήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, το άτομο μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων όπως πίτες, πατάτες και ψωμί. Μια καλή συνήθεια για διαβητικούς, ειδικά στη μέρα του Πάσχα, είναι να συνοδεύουν το κρέας με άφθονη σαλάτα, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφίμων και μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο. Όσον αφορά το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες κατά τη διάρκεια του γεύματος, αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασί, μπύρας ή τσίπουρου. Όσο για τα γλυκά, προτιμήστε γλυκά με στέβια και αν είναι δυνατόν, καταναλώστε τα προς την απογευματινή ώρα με μερικά λεπτά διαφορά από το γεύμα. Τέλος, ένας ωραίος περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει την πέψη και την αποφυγή επιπλέον κιλών.
Συμπερασματικά, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια άσκηση πίστης, υπομονής και συμμόρφωσης στις διατροφικές επιλογές που οφελούν την υγεία.