12 Μαρτίου 2025

Οι εξαρτησιογόνες τροφές που συναντάμε καθημερινά

Τελευταία Άρθρα

Κινδυνεύουμε όλοι από την χρήση του κινητού: Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι;

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από χάκερ: Αποφεύγοντας αυτούς τους κωδικούς

Όταν πρόκειται για online ταυτοποίηση, οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος. Με τον αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών που απαιτούν κωδικούς, είναι δύ

Ο Μαγικός Κόσμος του Ροδόνερου: Ανακαλύψτε τις Πανίσχυρες Ιδιότητές του με Ένα Εύκολο Εγχειρίδιο για το Σπίτι

Ο ροδόνερος είναι ένας θησαυρός από φυσικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα πολυάριθμα οφέλη του στην ιατρική, την ομορφιά και τη θρησκεί

18 καταπληκτικά χειμερινά Retreat Centers από όλο τον κόσμο για ψυχική και σωματική αναζωογόνηση

Μοναδικές εμπειρίες υπόσχονται τα 18 χειμερινά θέρετρα από όλο τον κόσμο, που σας προσκαλούν να απολαύσετε μια αναζωογονητική απόδραση ψυχής και σώματος. Με α

Ανθεκτικά μικρόβια: Η απειλή που πλήττει την υγεία μας – Νέοι τρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρωτότυπη εισαγωγή: Ο ανεξέλεγκτος εθισμός σε ορισμένα τρόφιμα είναι μία πραγματικότητα που αξίζει να μελετήσουμε. Ενώ συχνά συζητάμε για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τη νικοτίνη, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τις εθιστικές ιδιότητες ορισμένων υπερεπεξεργασμένων τροφών. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο British Medical Journal, έρχονται να αναθεωρήσουν την εικόνα που είχαμε για τον εθισμό στα τρόφιμα.

ΠρωτότυποΣύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει σαφής ερευνητική υποστήριξη και κλινική σημασία για τον εθισμό στα τρόφιμα. Η Ashley Gearhardt, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι ορισμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν παρόμοια επίδραση με τις εθιστικές ουσίες. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τη διατροφή είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Όπως επισημαίνει η Alexandra DiFeliceantonio, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Υγείας και καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Virginia Tech, αυτό καθιστά απαραίτητο να προσδιορίσουμε τα τρόφιμα που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν εξάρτηση.

Δεν όλα τα τρόφιμα θεωρούνται εθιστικά, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι τροφές που παρέχουν ενέργεια προς τη μορφή των υδατανθράκων ή των λιπαρών δεν είναι απαραιτήτως εθιστικές. Ωστόσο, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα και των δύο συστατικών φαίνεται ότι έχουν διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο, συμπεραίνουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, ένα μήλο με αναλογία υδατανθράκων προς λίπος περίπου 1 προς 0, είναι λιγότερο εθιστικό από μια μπάρα σοκολάτας που έχει αναλογία υδατανθράκων προς λίπος 1 προς 1.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνουν την ανάγκη να εξεταστούν προσεκτικά ορισμένες υπερεπεξεργασμένες τροφές, καθώς υπάρχει υποψία ότι μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση. Η κατανόηση αυτού του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως.

**Σημείωση: Το περιεχόμενο του άρθρου παραμένει το ίδιο, αλλά έχει αναδιαταχθεί και γραφεί με διαφορετικό τρόπο.