Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σωματική και ψυχική τους υγεία για αρκετό χρονικό διάστημα μετά από μία λοίμωξη Covid-19. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως σύνδρομο Long Covid συνεχίζει να απασχολεί πολλούς ανθρώπους και να δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα είναι η δυσαυτονομία, που αναφέρεται στις διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει δύο αρχικές αντιδράσεις, την “μάχη ή φυγή” και την “ξεκούραση και πέψη”. Η δυσαυτονομία μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσω της ορθοστατικής υπότασης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 66% των ατόμων με Long Covid αντιμετωπίζουν μέτρια ή σοβαρή δυσαυτονομία. Οι γυναίκες και οι ηλικίες 15-45 ετών φαίνεται να είναι οι πιο επιρρεπείς. Ακόμα και οι ήπιες περιπτώσεις Covid-19 μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές τις διαταραχές. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό 2%-14% θα αναπτύξει σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας έως 6-8 μήνες μετά την λοίμωξη. Οι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την είσοδο του ιού στο εγκεφαλικό στέλεχος, την φλεγμονή και την υποξία.
Επιπλέον, η δυσαυτονομία μπορεί να σχετίζεται με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκες και η κοιλιακή οδοντιατρική. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεαστούν από άγχος, ασθένεια και υπερένταση. Η ορθοστατική υπόταση εκδηλώνεται με την πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κανείς αλλάζει θέση από κατακόρυφη σε οριζόντια. Οι συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη και λιποθυμία.
Η διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε τα συμπτώματα. Οι επαγγελματίες υγείας σε ιατρεία και μονάδες όπως η Μονάδα Νευροκαρδιολογίας και η Μονάδα Συμπεριφορικής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Πολλές τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν, όπως η χαλάρωση μέσω γιόγκα, διαλογισμού και ασκήσεων αναπνοής. Η διαχείριση της κόπωσης μπορεί να επιτευχθεί με έναν τακτικό υπνό και την αποφυγή πολλαπλών εργασιών. Η αλλαγή στην διατροφή είναι επίσης σημαντική, με πολλά μικρά γεύματα και αύξηση της πρόσληψης αλατού.
Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν τον υπνό με κεφάλι ανώτερο, τη διατήρηση ομοιόμορφης θερμοκρασίας και τη χρήση ελαστικών κάλτσων. Η αερόβια άσκηση, όπως το κολύμπι και η κωπηλασία, μπορεί να βοηθήσει, αλλά η μεγάλη προσοχή στη θέση του σώματος είναι αναγκαία.
Εν κατακλείδι, η μελέτη έχει δείξει ότι πολλά άτομα αναρρώνουν από τη δυσαυτονομία μετά από Covid-19 εντός ενός έτους. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά η σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
Συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό για τη βέλτιστη προσέγγιση στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί και να παίρνουμε την υγεία μας στα χέρια μας. Με τη σωστή φροντίδα και διαχείριση, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν μετά από μια Covid-19 λοίμωξη.