Η επίδραση της ζωής σε πράσινες περιοχές στην υγεία και τον χρόνο γήρανσης μας είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές έχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά την υγεία τους σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών. Και τώρα, μια νέα έρευνα έδειξε ότι η έκθεσή μας σε περιοχές με πράσινα προάστια μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρά μας γερνούν.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία και τα βιολογικά δείγματα των συμμετεχόντων, και μελέτησαν επίσης τις απαντήσεις περισσότερων από 7.800 ατόμων σε μια έρευνα του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνέδεσαν όλες αυτές τις πληροφορίες με στοιχεία απογραφής για να εκτιμήσουν την ποσότητα πράσινου στη γειτονιά του κάθε ατόμου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια αύξηση του χώρου πρασίνου κατά 5% σε μια γειτονιά συνδέεται με 1% μείωση στον ρυθμό γήρανσης των κυττάρων μας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πολύ πράσινο έχουν μακρύτερα τελομερή, τα οποία σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βραδύτερη γήρανση.
Τα τελομερή είναι δομές που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων κάθε κυττάρου. Όσο μεγαλύτερα είναι τα τελομερή ενός κυττάρου, τόσο περισσότερες φορές μπορεί να αναπαραχθεί. Όταν τα τελομερή μικραίνουν πολύ, δεν επιτρέπουν τη διαίρεση των κυττάρων και αυτά πεθαίνουν. Συνεπώς, η ποσότητα πράσινου στη γειτονιά που ζούμε, οι εικόνες στις οποίες εκτίθεμαστε, ο τρόπος άσκησης και η διατροφή μας μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό γήρανσης των τελομερών και, συνεπώς, τη γενικότερη διαδικασία της γήρανσης.
Ο χώρος πρασίνου προάγει τη φυσική δραστηριότητα και την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Και τα δυο αυτά παράγοντας φαίνεται να έχουν πολλές οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ωστόσο, οι γειτονιές με πολλά δέντρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι χωρίς ρύπανση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε πράσινες γειτονιές που υπέφεραν από ρύπανση, απομόνωση-κοινωνικό διαχωρισμό ή οικονομική δυσχέρεια, δεν είχαν μακρύτερα τελομερή από αντίστοιχες κοινότητες με λιγότερο πράσινο.
Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της έκθεσης σε περιοχές με πολύ πράσινο για την υγεία μας, αλλά και τονίζει ότι η ρύπανση και οι κοινωνικές ανισότητες μπορούν να αναιρέσουν αυτά τα οφέλη. Οι ερευνητές επιδιώκουν να μελετήσουν περαιτέρω την επίδραση του πράσινου περιβάλλοντος σε διάφορες ηλικίες, όπως στην παιδική ηλικία, και τον αντίκτυπο που αυτό μπορεί να έχει στη μελλοντική ανάπτυξη των παιδιών μας.
Πηγή: “Πράσινες γειτονιές επιβραδύνουν την γήρανση”, έρευνα δημοσιευμένη στο “Science of the Total Environment”