Η θρυλική φράση «7 χρόνια φαγούρας» πάντα έχει αντιπροσωπεύσει την άποψη ότι η ευτυχία στον γάμο τείνει να παραμένει μόνο για περίπου επτά χρόνια. Σύμφωνα με τη δημοφιλή αυτή θεωρία, οι περισσότεροι γάμοι φτάνουν σε κρίσιμο σημείο στα 7 χρόνια, καταλήγοντας συχνά σε απιστίες και χωρισμούς.
Αυτή η έννοια αναδείχθηκε από την ταινία «The Seven Year Itch» το 1955, με τη Marilyn Monroe στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και από τότε έχει γίνει διάσημη. Παρόλα αυτά, αναρωτιόμαστε αν αυτή η θεωρία έχει πραγματική βάση ή αν απλά προέκυψε από το Χόλιγουντ.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα.
«7 χρόνια φαγούρας» – Μήπως είναι αληθινή;
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Sex Research» ρώτησε 313 παντρεμένους ενήλικες περίπου 33 ετών για το ενδεχόμενο απιστίας στον γάμο τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: αυτούς που ήταν παντρεμένοι για 5 χρόνια, αυτούς που είχαν περάσει τη δεκαετία και αυτούς που είχαν γάμους διάρκειας 11 χρόνια και περισσότερα. Η ομάδα που έδειξε τις μεγαλύτερες πιθανότητες απιστίας ήταν η τελευταία, με την έρευνα να συμπεραίνει ότι όσο περισσότερο ένα ζευγάρι είναι μαζί, τόσο πιο πιθανό είναι να σκεφτούν να απατήσουν.
Ωστόσο, το μοτίβο ήταν διαφορετικό για άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες απιστίας αυξάνονταν με τη διάρκεια της σχέσης για τους άνδρες. Αντίθετα, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερες πιθανότητες απιστίας στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των 10 ετών, μετά από το οποίο οι πιθανότητες μειώνονταν όσο ήταν λιγότερα χρόνια παντρεμένες ή σε μια μακροχρόνια σχέση.
Ωστόσο, αυτές οι μελέτες εξέτασαν μόνο τις προθέσεις των ατόμων και όχι τα γεγονότα.
Τα ποσοστά απιστίας αυξάνονται στο 7ο έτος του γάμου…;
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Marriage and Family» εξέτασε πότε είναι πιο πιθανό να συμβεί απιστία σε έναν γάμο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τις γυναίκες, οι πιθανότητες απιστίας ήταν υψηλότερες γύρω στο 7ο έτος του γάμου, αλλά μειώθηκαν σταδιακά μετά από αυτό το χρονικό διάστημα. Οι άνδρες, από την άλλη, είχαν υψηλές πιθανότητες απιστίας κατά το 7ο έτος, με τις πιθανότητες να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και να αυξάνονται ξανά γύρω στα 18 χρόνια γάμου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαίνεται να ζουν τη φαγούρα των 7 ετών, ενώ οι άνδρες φαίνεται επίσης να αντιμετωπίζουν και τη φαγούρα των 20 ετών, με κορύφωση στα 30 ετών!
Ένα μεγάλο, αναπάντητο «γιατί»
Η φύση των δεδομένων και οι μελέτες αυτές καθιστούν δύσκολη την αναγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, παρόλο που τα ποσοστά απιστίας μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών είναι σπάνια, δεν είμαστε σίγουροι εάν οι γυναίκες αυτές απατούν λιγότερο ή απλώς είναι λιγότερο πιθανό να το αναφέρουν. Αυτό είναι ένα μόνο ασαφές δεδομένο που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Επιπλέον, καμία από τις μελέτες δεν απαντά στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί οι σύζυγοι απιστούν στα 7 έτη; Τι το ιδιαίτερο έχουν τα 7 χρόνια; Ίσως να είναι εκείνη η χρονική περίοδος όπου αποκαλύπτονται διαφορές που είχαν παραμείνει κρυμμένες. Ίσως η πλήξη να παίζει ρόλο.
Για την ώρα, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες…