4 Δεκεμβρίου 2025

Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές: Ένας πιθανός λόγος για προβλήματα μνήμης και εγκεφαλικά επεισόδια

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να ρίξει φως στη σχέση των υπερεπεξεργασμένων τροφών με τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για περίπου 11 χρόνια ένα δείγμα 30.239 ατόμων, ηλικίας 45 ετών και άνω, και ανακάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των παραπάνω προβλημάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τη διατροφή τους. Οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην ημερήσια διατροφή τους, διαιρώντας τα γραμμάρια που κατανάλωναν ανά ημέρα. Οι κατηγορίες τροφίμων κυμαίνονταν από τα λιγότερο επεξεργασμένα ως τα πολύ επεξεργασμένα.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν 14.175 άτομα για γνωστική παρακμή και 20.243 άτομα για εγκεφαλικό επεισόδιο. Και στις δύο ομάδες συμμετείχαν άνθρωποι χωρίς ιστορικό αυτών των παθήσεων. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι για κάθε αύξηση 10% στην ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε 16% υψηλότερος κίνδυνος γνωστικής παρακμής. Αντίθετα, η κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων σχετιζόταν με 12% μειωμένο κίνδυνο. Όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο, η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 8% υψηλότερο κίνδυνο, ενώ η κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 9% μειωμένο κίνδυνο.

Εντούτοις, οι ερευνητές θέλουν να τονίσουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτία-αποτέλεσμα σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των προβλημάτων μνήμης και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αποτελεί μια πρώτη συσχέτιση που απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να γίνει πιο αναλυτική κατανόηση των συστατικών τροφίμων και της επεξεργασίας τους που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτές τις επιδράσεις. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, νευρολόγος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, κ. Taylor Kimberley, αυτή η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση και κατανόηση των συνεπειών των υπερεπεξεργασμένων τροφών για την υγεία του εγκεφάλου.