Ψυχοπαθητική προσωπικότητα, γνωστή επίσης ως αντικοινωνική προσωπικότητα, αναφέρεται στους ανθρώπους που χρόνια περιφρονούν τους άλλους και παραβιάζουν τα δικαιώματά τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ψυχοπαθητική προσωπικότητα δεν συνδέεται με τη σχιζοφρένεια, παρά το γεγονός ότι οι δύο όροι συχνά συγχέονται. Οι ψυχοπαθείς δεν είναι ψυχικά άρρωστοι, αλλά έχουν μια διαταραγμένη προσωπικότητα. Είναι βίαιοι και επικίνδυνοι και φαίνεται να απολαμβάνουν τον κίνδυνο, την εκμετάλλευση και την επιθετικότητα. Έχουν δυσκολία να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κοινωνικούς κανόνες, καθώς συχνά συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Επιπλέον, έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης για τις συνέπειες των πράξεών τους και εκμεταλλεύονται εύκολα τις αδυναμίες των άλλων μέσω του ψέματος.
Οι ψυχοπαθείς άνθρωποι επίσης υποτιμούν και περιφρονούν τα συναισθήματα των άλλων και δεν μπορούν να συμπάσχουν με τους άλλους. Λειτουργούν με ψυχρό και αδιάφορο τρόπο. Ο θυμός τους μετατρέπεται συχνά σε βία, και ως παιδιά μπορεί να κακοποιούσαν άλλα παιδιά και ζώα. Δεν νιώθουν ενοχές και ευκολότερα αποδίδουν τη ψυχρότητα και την επιθετική συμπεριφορά τους στους άλλους. Είναι συχνά παρορμητικοί, βαριούνται εύκολα και αντιμετωπίζουν με δυσκολία την καθυστέρηση της ικανοποίησης των αναγκών τους. Επιπλέον, δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες, είναι ασυνεπείς και αλλάζουν συχνά δουλειές. Οι διαπροσωπικές σχέσεις τους επηρεάζονται σοβαρά. Αν και μπορεί να φαίνονται γοητευτικοί, ουσιαστικά δεν μπορούν να εμπλακούν συναισθηματικά με τους άλλους και τελειώνουν εύκολα τις σχέσεις τους, ακόμα και χωρίς τύψεις και με γνώμονα την ιδιοτέλεια.
Αν και οι ψυχοπαθείς φαίνονται φυσιολογικοί, δεν υποφέρουν και δεν έχουν ένα εμφανές σύμπτωμα, ο ψυχισμός τους έχει μια βαθιά αναπηρία στη σύνδεσή τους με τους άλλους ανθρώπους. Πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν υποστεί κακοποίηση από τις οικογένειές τους. Η θεραπεία των ψυχοπαθών είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης ενσυναίσθησης για τη συμπεριφορά τους. Στην πραγματικότητα, σπάνια επιδιώκουν να αλλάξουν, άρα δεν αναζητούν βοήθεια. Συνήθως, μέλη της οικογένειάς τους ή άλλα άτομα από το περιβάλλον τους είναι αυτά που ζητούν ψυχοθεραπευτική βοήθεια επειδή αντιλαμβάνονται την αποτρόπαια ψυχρότητα και βία τους. Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε ομαδικό πλαίσιο ή μέσω προγραμμάτων μακράς διάρκειας σε εξειδικευμένα κέντρα, ενώ ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ψυχοφάρμακα για τον έλεγχο της βίαιης συμπεριφοράς.
Ολοκληρώνοντας, οι άνθρωποι με ψυχοπαθητική προσωπικότητα έχουν ιδιαίτερες συμπεριφορικές τάσεις και επηρεάζονται αρνητικά από τις σχέσεις τους με τους άλλους. Η θεραπεία τους είναι πολύ δύσκολη λόγω της έλλειψης ενυπόγραμμης κατανόησης και της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς τους. Ωστόσο, με κατάλληλη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και υποστήριξη, είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν τις διαταραγμένες συμπεριφορές τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.