Η καθημερινότητά μας εκτίθεται σε πολλούς κινδύνους που προέρχονται από διάφορες πηγές. Μία σημαντική απειλή γνωστή ως ελεύθερες ρίζες προέρχεται συχνά από παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μέρος των φυσικών σωματικών διαδικασιών, όπως η πέψη, αλλά οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να ενισχύσουν τη δράση τους. Η υπερβολική συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα και το DNA. Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτής της διαδικασίας είναι τα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος. Οι αντιοξειδωτικές τροφές είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι σε αυτή τη “μάχη” και θα υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική μας υγεία.
Νέα και διαφορετικά λόγια για τον ίδιο τίτλο: Σοκολάτα, μπρόκολο και άλλες 3 τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας
Η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίζει τις ελεύθερες ρίζες και να διατηρείται υγιές. Εδώ είναι πέντε τρόφιμα που είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και πρέπει να τα περιλάβετε στη διατροφή σας:
1. Μπρόκολο: Τα μπουκέτα του μπρόκολου περιέχουν γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται σε σουλφοραφάνη, ένα συστατικό των λαχανικών που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών. Η σουλφοραφάνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και κατά τη διάρκεια της πέψης, η μάσηση του μπρόκολου επιτρέπει τη μετατροπή αυτής της ουσίας. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη είναι υψηλότερη στον ωμό ή ελαφρώς αχνιστό μπρόκολο. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο έχει αντικαρκινικές και καρδιοπροτεραιότητες ιδιότητες.
2. Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από την σοκολάτα γάλακτος και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και οι φλαβονόλες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αυξήσει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης HDL.
3. Φασόλια: Τα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποτελούν μία οικονομική και υγιεινή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Τα μαύρα και τα κόκκινα φασόλια περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα αυτών των αντιοξειδωτικών.
4. Μούρα: Βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες και άλλα μούρα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανίνες που δίνουν στα μούρα το χαρακτηριστικό τους έντονο χρώμα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την “κακή” χοληστερόλη LDL, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
5. Παντζάρι: Το παντζάρι είναι μία ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχει βηταλαΐνες, φυσικές χρωστικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν το DNA και μειώνουν την LDL χοληστερόλη και το οξειδωτικό στρες. Προσθέστε παντζάρι στη διατροφή σας για να επωφεληθείτε από όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες.
Για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και να προστατευτείτε από τις ελεύθερες ρίζες, ενσωματώστε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή. Απολαύστε τα πλούσια αντιοξειδωτικά τους οφέλη και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Πηγή