2 Οκτωβρίου 2025

Ολοένα και περισσότερες λευκές λωρίδες στο κοτόπουλο: Τι μας δείχνουν;

Τελευταία Άρθρα

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα αγαπημένα κρέατα σε όλον τον κόσμο, χάρη στο άπαχο και ευέλικτο κρέας του που επιτρέπει πολλές παρασκευές στη μαγειρική μας. Πολλοί προτιμούν το κοτόπουλο ακόμα και από το μοσχαρίσιο κρέας, καθώς είναι πιο οικονομικό και περιέχει λιγότερο λίπος, ενώ πιστεύουν ότι είναι και πιο υγιεινό. Αλλά πώς είναι στην πραγματικότητα;

Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με ένα φλιτζάνι κομμένου στήθους να περιέχει περίπου 43 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη μυών και σε μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού. Ωστόσο, λόγω των εκτροφικών πρακτικών που ακολουθούνται στις μονάδες παραγωγής, το κοτόπουλο δεν είναι πλέον τόσο υγιεινό όσο ήταν παλιότερα. Παρατηρείται πλέον η εμφάνιση λευκών λωρίδων στο στήθος του κοτόπουλου, οι οποίες προέρχονται από λίπος και προκαλούνται από μια διαταραχή που παρουσιάζουν πολλά κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βιομηχανικές μονάδες.

Πρόσφατα, μια μελέτη έδειξε ότι η παρουσία των λευκών λωρίδων στο κοτόπουλο έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν και αυτές οι λωρίδες είναι ασφαλείς για την κατανάλωση, υποδηλώνουν ότι τα κοτόπουλα αναγκάζονται να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα του Oxford Academic ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των κοτόπουλων έχει αυξηθεί κατά 400% από το 1957. Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται κυρίως σε γενετικές βελτιώσεις και στην εισαγωγή ορμονών στη διατροφή των κοτόπουλων, προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα της ανάπτυξής τους. Αυτό προκαλεί μυϊκές διαταραχές που οδηγούν στην εμφάνιση των λευκών λωρίδων λίπους στο κρέας τους.

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από μια οργάνωση για την καλή μεταχείριση των ζώων αποκάλυψε ότι πολλά κοτόπουλα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές μονάδες υποφέρουν από μυϊκές διαταραχές, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση των λευκών λωρίδων λίπους στο κρέας τους. Σύμφωνα με το βίντεο, πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι μέχρι και 96% των κοτόπουλων μπορεί να παρουσιάζουν μυϊκές διαταραχές, με αποτέλεσμα να έχουν 224% περισσότερο λίπος! Φυσικά, η κατανάλωση κοτόπουλου έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς παρέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμινών και ανόργανων συστατικών όπως οι βιταμίνες Β6, Β12 και ο σίδηρος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε κοτόπουλο από αξιόπιστες πηγές και να προτιμούμε εκείνα που έχουν εκτραφεί ελεύθερα και σε καλές συνθήκες διαβίωσης.