4 Δεκεμβρίου 2025

Ολοένα και περισσότερες λευκές λωρίδες στο κοτόπουλο: Τι μας δείχνουν;

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα αγαπημένα κρέατα σε όλον τον κόσμο, χάρη στο άπαχο και ευέλικτο κρέας του που επιτρέπει πολλές παρασκευές στη μαγειρική μας. Πολλοί προτιμούν το κοτόπουλο ακόμα και από το μοσχαρίσιο κρέας, καθώς είναι πιο οικονομικό και περιέχει λιγότερο λίπος, ενώ πιστεύουν ότι είναι και πιο υγιεινό. Αλλά πώς είναι στην πραγματικότητα;

Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με ένα φλιτζάνι κομμένου στήθους να περιέχει περίπου 43 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη μυών και σε μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού. Ωστόσο, λόγω των εκτροφικών πρακτικών που ακολουθούνται στις μονάδες παραγωγής, το κοτόπουλο δεν είναι πλέον τόσο υγιεινό όσο ήταν παλιότερα. Παρατηρείται πλέον η εμφάνιση λευκών λωρίδων στο στήθος του κοτόπουλου, οι οποίες προέρχονται από λίπος και προκαλούνται από μια διαταραχή που παρουσιάζουν πολλά κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βιομηχανικές μονάδες.

Πρόσφατα, μια μελέτη έδειξε ότι η παρουσία των λευκών λωρίδων στο κοτόπουλο έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν και αυτές οι λωρίδες είναι ασφαλείς για την κατανάλωση, υποδηλώνουν ότι τα κοτόπουλα αναγκάζονται να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα του Oxford Academic ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των κοτόπουλων έχει αυξηθεί κατά 400% από το 1957. Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται κυρίως σε γενετικές βελτιώσεις και στην εισαγωγή ορμονών στη διατροφή των κοτόπουλων, προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα της ανάπτυξής τους. Αυτό προκαλεί μυϊκές διαταραχές που οδηγούν στην εμφάνιση των λευκών λωρίδων λίπους στο κρέας τους.

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από μια οργάνωση για την καλή μεταχείριση των ζώων αποκάλυψε ότι πολλά κοτόπουλα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές μονάδες υποφέρουν από μυϊκές διαταραχές, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση των λευκών λωρίδων λίπους στο κρέας τους. Σύμφωνα με το βίντεο, πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι μέχρι και 96% των κοτόπουλων μπορεί να παρουσιάζουν μυϊκές διαταραχές, με αποτέλεσμα να έχουν 224% περισσότερο λίπος! Φυσικά, η κατανάλωση κοτόπουλου έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς παρέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμινών και ανόργανων συστατικών όπως οι βιταμίνες Β6, Β12 και ο σίδηρος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε κοτόπουλο από αξιόπιστες πηγές και να προτιμούμε εκείνα που έχουν εκτραφεί ελεύθερα και σε καλές συνθήκες διαβίωσης.