Μια νέα μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει ότι η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Οι ερευνητές διερεύνησαν δεδομένα από 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν από το 2000 έως το 2023 και ανέλυσαν σχετικές πληροφορίες για την σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι τα χορτοφαγικά και τα vegan καθεστώτα διατροφής συνδέονται στατιστικά σημαντικά με βελτιωμένη υγεία σε πολλούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η διατροφή συνδέεται με μείωση του κινδύνου για ισχαιμική καρδιακή νόσο, γαστρεντερικό καρκίνο, καρκίνο του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες που τηρούσαν χορτοφαγική διατροφή δεν εμφάνισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κυήσεως και υπέρτασης, σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούσαν μη φυτική διατροφή. Έτσι, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική διατροφή έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης περιορίζεται από τις διαφορές μεταξύ των μελετών, όπως τα συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, η διάρκεια κάθε μελέτης και άλλοι παράγοντες. Επιπλέον, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, λοιπόν, καλούν να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην καταλήγουμε σε ευρείες γενικεύσεις για τη χορτοφαγική διατροφή μέχρι να ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις ατομικές ανάγκες και να εξετάζουμε τη διατροφή μας ολοκληρωμένα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ