2 Οκτωβρίου 2025

Οργανισμός για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): Προτάσεις για ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά τα γιορτινά γεύματα

Τελευταία Άρθρα

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέ

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κατά τη διάρκεια των εορτών, συχνά μας τυχαίνει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της “τροφικής δηλητηρίασης”, με συμπτώματα που μοιάζουν με γαστρεντερίτιδα, οι οποίες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, είτε εντός είτε εκτός της οικίας μας. Το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέχει μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα συνηθέστερα λάθη στον χειρισμό του κρέατος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

1. Αποψύχνετε το κρέας με ασφάλεια:
– Τοποθετήστε το κρέας σε ένα δοχείο στο ψυγείο.
– Τοποθετήστε το κρέας σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά).
– Χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
– Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός του ψυγείου. Η εκτεταμένη παραμονή του κρέατος σε θερμοκρασία δωματίου ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.

2. Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά:
– Πλύνετε καλά τα χέρια πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται επαφή.
– Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
– Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για να αποφύγετε την μεταφορά μικροβίων.
– Μην πλένετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων.

3. Μαγειρέψτε το κρέας ολοκληρωμένα:
– Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C τουλάχιστον.
– Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί σε κατάλληλο σκεύος.
– Αν μαγειρεύετε γέμιση για τη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο ή μαγειρέψτε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα.
– Προτείνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσουν τουλάχιστον στους 74°C.
– Αφού αφαιρέσετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση μέσα στο πουλερικό για περίπου 20 λεπτά με σκοπό την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

4. Αντιμετωπίστε τα περισσεύματα με προσοχή:
– Δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
– Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4°C).
– Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα και τα φαγητά που παρασκευάστηκαν από αυτήν εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της. Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.
– Αναθερμάνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74°C πριν τα σερβίρετε.