15 Απριλίου 2025

Οργανισμός για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): Προτάσεις για ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά τα γιορτινά γεύματα

Τελευταία Άρθρα

Ποιοι χάνουν πιο εύκολα βάρος: Vegan ή κρεατοφάγοι;

Η επιλογή της vegan διατροφής για να χάσουμε εύκολα τα περιττά κιλά μοιάζει να είναι η σωστή, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφα

Ένας θησαυρός από τη φύση: Ο κρόκος, το φυτό που θωρακίζει τη γονιμότητα και το μυαλό, μειώνει την πίεση και νικά την κατάθλιψη

*Γράφει ο Δρ Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πα

Συμβουλές για αγορά ασφαλών και κατάλληλων παιχνιδιών για τα παιδιά μας κατά τις γιορτές”

Οδηγίες προς τους γονείς για την επιλογή των χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών για τα παιδιά μας δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΚΠΑ). Ο χαρακτήρας του

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Ένα πρόβλημα που απαιτεί σωστή αντιμετώπιση

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων αποτελεί μια κατάσταση όπου τα όργανα της πυέλου κατευθύνονται προς τα κάτω λόγω της χαλάρωσης των ιστών. Αυτή η κατάσταση μπορεί

«Οι αιώνιοι αισιόδοξοι»: Μια άλλη ματιά στον 20ο αιώνα και τις τραγωδίες των ιδεολογιών

Ορισμένες εικόνες είναι τόσο ζωηρές και συγκλονιστικές που δεν ξεθωριάζουν ποτέ. Από μία τέτοια εικόνα αντλεί έμπνευση ο Ζαν-Μισέλ Γκενασιά και γράφει την «Λ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κατά τη διάρκεια των εορτών, συχνά μας τυχαίνει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της “τροφικής δηλητηρίασης”, με συμπτώματα που μοιάζουν με γαστρεντερίτιδα, οι οποίες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, είτε εντός είτε εκτός της οικίας μας. Το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέχει μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα συνηθέστερα λάθη στον χειρισμό του κρέατος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

1. Αποψύχνετε το κρέας με ασφάλεια:
– Τοποθετήστε το κρέας σε ένα δοχείο στο ψυγείο.
– Τοποθετήστε το κρέας σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά).
– Χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
– Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός του ψυγείου. Η εκτεταμένη παραμονή του κρέατος σε θερμοκρασία δωματίου ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.

2. Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά:
– Πλύνετε καλά τα χέρια πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται επαφή.
– Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
– Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για να αποφύγετε την μεταφορά μικροβίων.
– Μην πλένετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων.

3. Μαγειρέψτε το κρέας ολοκληρωμένα:
– Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C τουλάχιστον.
– Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί σε κατάλληλο σκεύος.
– Αν μαγειρεύετε γέμιση για τη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο ή μαγειρέψτε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα.
– Προτείνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσουν τουλάχιστον στους 74°C.
– Αφού αφαιρέσετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση μέσα στο πουλερικό για περίπου 20 λεπτά με σκοπό την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

4. Αντιμετωπίστε τα περισσεύματα με προσοχή:
– Δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
– Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4°C).
– Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα και τα φαγητά που παρασκευάστηκαν από αυτήν εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της. Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.
– Αναθερμάνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74°C πριν τα σερβίρετε.