Η ξηροφθαλμία είναι ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουν λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε οθόνες υπολογιστών και άλλες παρόμοιες πηγές φωτός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το κάψιμο και τον κνησμό των ματιών. Ενδεχομένως, η ξηροφθαλμία να σχετίζεται με έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Μια πιθανή αιτία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετική δράση για την υγεία μας, όπως την καταπολέμηση της φλεγμονής και την προστασία του εγκεφάλου.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3 από ψάρια έχουν 17% μικρότερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medical Science Monitor έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην έκκριση δακρύων και στη σταθερότητα του δακρυϊκού φιλμ, δύο παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας στα μάτια.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των ωμέγα-3 οφείλονται στην ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή των βλεφάρων και της επιφάνειας του ματιού. Επιπλέον, βελτιώνουν τη λειτουργία των μεϊμβομιανών αδένων, τα οποία παράγουν έλαια που εμποδίζουν τα δάκρυα να στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
Για να αυξήσετε την καθημερινή σας πρόσληψη ωμέγα-3, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια όπως σολομό, σαρδέλες, ρέγγα και τόνο. Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε φυτικές πηγές ωμέγα-3 όπως λιναρόσπορο, καρύδια, σπόρους chia και φασόλια edamame.
Η πρόληψη και η ανακούφιση της ξηροφθαλμίας μπορούν να επιτευχθούν με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μην ξεχνάτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας.