4 Δεκεμβρίου 2025

Ο αγαπημένος μας μπακαλιάρος: Πού να τον αποκτήσετε, πώς να τον προετοιμάσετε, πού να τον απολαύσετε σε μαγαζιά της πόλης”

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο μπακαλιάρος, γνωστός και ως “φτωχογιάννης” από τους Έλληνες, έχει επιβιώσει στην ελληνική κουζίνα εδώ και αιώνες. Από τις πλούσιες θάλασσες της Νέας Γης, όπου τον πρώτο πάστωσαν οι βάσκοι, μέχρι τις παραλίες του Maine όπου οι Άγγλοι αντάλλασσαν τον μπακαλιάρο με σταφίδες, ο μπακαλιάρος έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής.

Αναρωτιέστε πού μπορείτε να ψωνίσετε τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο; Στη λαϊκή της Βαρβάκειου, όπου μπορείτε να βρείτε μπακαλιάρο σε εφάμιλλες ποιότητες, αλλά και στις ειδικές προθήκες των μεγάλων σούπερ-μάρκετ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ολόκληρη ράχη, φιλέτο ή ξαλμυρισμένο στα κατεψυγμένα. Ο νοστιμότερος είναι αυτός της ράχης, αν και έχει μικρά κοκκαλάκια. Ο σκουρόχρωμος ισλανδικός μπακαλιάρος είναι γνωστός για την κρουστή σάρκα του.

Αναρωτιέστε πώς να τον προετοιμάσετε; Πριν το μαγειρέψετε, πρέπει να τον πλύνετε και να αφαιρέσετε τα κοκκαλάκια του. Στη συνέχεια τον κόβετε σε μερίδες και τον μουλιάζετε σε κουρκούτι για ένα εικοσιτετράωρο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι στο κουρκούτι για περισσότερη γεύση. Όταν μαλακώσει ο μπακαλιάρος, τα κόκκαλά του αφαιρούνται ευκολότερα. Στη συνέχεια, τον σκουπίζετε καλά και τον τηγανίζετε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά. Αν θέλετε το κουρκούτι πιο πικάντικο, μπορείτε να προσθέσετε λίγη γλυκιά πάπρικα.

Τώρα, αναρωτιέστε πού μπορείτε να απολαύσετε τον μπακαλιάρο σε μαγαζιά της πόλης; Οι επιλογές είναι πολλές. Στο “Τριφύλλι” στο κέντρο, μπορείτε να απολαύσετε τον μπακαλιάρο με μια από τις καλύτερες χύμα βαρελίσιες ρετσίνες. Η κυρία Ντίνα στη “Παλιά Φάβα” στο Π. Φάληρο προσθέτει την τέχνη της έμπειρης μαμάς στον μπακαλιάρο της. Στο “Μεταξού” στο Μεταξουργείο, θα βρείτε μπακαλιάρο με πλούσια κρούστα και νόστιμη σκορδαλιά με πατάτα. Από την άλλη, το “Σαρδελάκι” στη Γλυφάδα σερβίρει μπακαλιάρο από φιλέτο κατεψυγμένου με τέλειο τηγάνισμα.

Ο μπακαλιάρος είναι ένα υπέροχο εδώδιμο ψάρι που μπορείτε να προετοιμάσετε με ποικιλία τρόπων και να απολάυσετε σε μαγαζιά της πόλης. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε τις συνταγές και να ανακαλύψετε τον αγαπημένο σας τρόπο προετοιμασίας. Είτε τον ψήνετε με κουρκούτι, είτε τον τηγανίζετε, ο μπακαλιάρος θα σας προσφέρει μια εξαιρετική γευστική εμπειρία.