Ο γάμος και η συσχέτισή του με την υψηλή αρτηριακή πίεση
Ο γάμος μπορεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επίσης μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of the American Heart Association”, αναφέρει ότι άνδρες και γυναίκες παντρεμένοι με συντρόφους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι τη συγκεκριμένη πάθηση.
Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν αναλύσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών και των κοινών παθήσεων τους. Αυτή η μελέτη, ωστόσο, αποτελεί την πρώτη που ερευνά εάν η υπέρταση μπορεί να συσχετίζεται με το γάμο και τη διαμονή σε έναν γάμο για πολλά χρόνια. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις διαφορές σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Η μελέτη περιλάμβανε 3.989 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.086 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6.514 στην Κίνα και 22.389 ζευγάρια στην Ινδία, με συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών και άνω. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ γάμου και υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν ισχυρότερη στις ασιατικές χώρες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση εάν οι σύζυγοί τους είχαν την πάθηση, ενώ αυτός ο αριθμός αυξανόταν κατά 19% στην Ινδία και κατά 26% στην Κίνα. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε επίσης και σε άνδρες.
Οι ερευνητές εξηγούν αυτές τις διαφορές με βάση την πολιτιστική προσέγγιση. Στις ασιατικές χώρες, ο γάμος έχει μια ιδιαίτερη σημασία και οι σύζυγοι έχουν στενές συνεννοήσεις και σχέσεις εξάρτησης μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά, στη Δύση οι σύζυγοι είναι πιο ανεξάρτητοι και έχουν πιο ατομικές επιλογές.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται μια παγκόσμια απειλή για την υγεία. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Οι ειδικοί προτείνουν τακτικούς ελέγχους υγείας και ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους και την πρόληψη. Επίσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής για όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη για τα παντρεμένα ζευγάρια προκύπτει από μια άλλη μελέτη που δείχνει ότι ο γάμος συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας για τις γυναίκες κατά ένα τρίτο, ακόμη και αν χωρίσουν αργότερα. Επίσης, άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια εντός πέντε ετών από τη διάγνωση, σε σχέση με τους παντρεμένους άνδρες και γυναίκες.
Συνολικά, η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι ο γάμος μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για αυτές τις επιπτώσεις και να προσέχουμε την υγεία μας και την υγεία των συντρόφων μας, ανεξαρτήτου κατάστασης ή καταστάσεων στη ζωή μας.