2 Οκτωβρίου 2025

Ο γευστικός θησαυρός που φροντίζει για τον καρδιακό ρυθμό και προσδυναμώνει τον εγκέφαλο

Τελευταία Άρθρα

ΜΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

Το "Μικιό" είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ανήκει στον κτιριακό όγκο του 19ου αιώνα και έχει ανακαινισ

Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν – Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και είχαμε να ασχοληθ

Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Για να αφομοιώσετε πλήρως έναν προορισμό που ονειρευόσασταν, θα πρέπει να αφιερώσετε πολλές ώρες και μέρες ταξιδιού με αεροπλάνα, τρένα ή πλοία, οδηγώντας

7 υπέροχα Αirbnb για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το επερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η ιδανική ευκαιρία για απόδραση και χαλάρωση. Αν εξακολουθείς να αναζητείς κατάλυμα, δεν χρειάζεται να ανη

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ορισμένοι από εμάς τα συλλέγαμε σαν θησαυροί κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, αναζητώντας τους κατάλληλους καρπούς. Άλλοι τα προσθέτουν στις σαλάτες ή τις σάλτσες πέστο για μια ξεχωριστή γλυκιά πινελιά. Όλοι όμως επωφελούνται από τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά των καρπών αυτών. Οι καρποί αυτοί αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ, που μπορεί να καταναλωθεί ωμός ή στημένος. Παρακάτω ανακαλύψτε τα τέσσερα βασικά τους οφέλη για την υγεία και ενισχύστε τη διατροφή σας, προσθέτοντάς τους όσο το δυνατόν πιο συχνά.

1. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Το πινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στους καρπούς αυτούς, έχει ιδιαίτερα οφέλη για την άριστη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα. Αν και ο μηχανισμός δεν έχει διασαφηνιστεί εντελώς, πειραματικές μελέτες σε ζώα έχουν αποδείξει ότι το πινολενικό οξύ οδηγεί το ήπαρ να απομακρύνει και να μεταβολίσει περισσότερη χοληστερόλη LDL από το αίμα.

2. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων οι καρποί αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και, επομένως, στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στα υγιεινά λιπαρά, τις πολυφαινόλες ή το μαγγάνιο που περιέχουν οι καρποί αυτοί. Μόλις 28 γραμμάρια από αυτούς τους καρπούς παρέχει το 109% της ημερήσιας ανάγκης για μαγγάνιο, το οποίο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη σε 10.000 συμμετέχοντες.

3. Βοηθούν στην ρύθμιση του βάρους

Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στους καρπούς αυτούς, όπως η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά, βοηθά στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Παρ’ όλο που οι καρποί αυτοί περιέχουν αρκετές θερμίδες, η μέτρια κατανάλωσή τους δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους του σώματος.

4. Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι καρποί αυτοί περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ενίσχυση του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας την γήρανση του και μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Ας προσθέσουμε αυτούς τους γλυκούς καρπούς στη διατροφή μας και ας επωφεληθούμε από τα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρουν για την καρδιαγγειακή υγεία και την ανανέωση του εγκεφάλου μας.