26 Μαΐου 2025

Ο επικίνδυνος κόσμος των χρωστικών τροφίμων: Τι κρύβεται πίσω τους και ποιοι βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο

Τελευταία Άρθρα

Ο Θρίαμβος της παράστασης «Αίμα και Πάθος» στην Πάτρα

Με ανεξάντλητη ενέργεια και τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Αίμα και Πάθος» του Christopher Marlowe, στο θέατρο «Λιθογραφείον»,

Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει για τα μάτια από τα φώτα της πόλης

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια ανησυχητική μείωση της ορατότητας των αστεριών στον ουρανό. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούμε πλέον να τα δούμε με γυμνό

Οι Άγνωστοι μεταξύ μας”: Αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην εποχή της μοναξιάς

Στο πλαίσιο της νέας του ταινίας, "Οι Άγνωστοι μεταξύ μας", ο Andrew Haigh παρουσιάζει τη σύνδεση δύο μοναχικών ομοφυλοφίλων ανδρών (Andrew Scott και Paul Me

Ένα ταξίδι στη σκοτεινή μαγεία του Χάρη Γαβρήλου

Στην έκθεση "Closer" που φιλοξενείται στη Roma Gallery, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στον κόσμο του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995), έναν από τους

Πώς θα αντιμετωπίζαμε την επίθεση όλων των παθογόνων, ταυτόχρονα

Η παρούσα εποχή μας βρίσκει να αντιμετωπίζουμε μεγάλο αριθμό ασθενειών, από τη γρίπη Α και το Covid μέχρι τη γαστρεντερίτιδα. Αν και ο εχθρός μας είναι πολυά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το να αντισταθεί κανείς σε νοστιμότατα γλυκά είναι πρακτικά αδύνατο, ειδικά όταν αυτά έχουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Φανταστείτε πώς θα ήταν να μην υπήρχαν σνακ όπως μαρμελάδες, αναψυκτικά, κέικ και πατατάκια. Όλα αυτά είναι απολαυστικά και θερμίδες, αλλά πόσο ασφαλή είναι για την υγεία μας; Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες πρόσθετες ουσίες. Ουσιαστικά, είναι τα “χρώματα” των τροφίμων και χρησιμοποιούνται για να τους δώσουν ελκυστική εμφάνιση. Παρόλα αυτά, σε πολλά τρόφιμα που απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών για βρέφη και νήπια, αυτές συνεχίζουν να είναι παρόντες.

Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, μαρμελάδες, παγωτά, γαρίδες-πατατάκια, ζελεδάκια, καραμέλες, γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, τούρτες, κέικ, γλειφιτζούρια, τσίχλες και άλλα, με στόχο να αυξήσουν την αξία τους στην αγορά. Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου McMaster αποδεικνύει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση του χρωστικού Allura Red μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις νοσολογικές καταστάσεις στο εντερικό σύστημα, όπως νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ζώα για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των χρωστικών τροφίμων. Έχει αποδειχθεί όλο και περισσότερο ότι ορισμένες από αυτές τις ουσίες προκαλούν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων αλλεργιών, νευρολογικών και εντερικών διαταραχών, καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας.

Η χρωστική Yellow 5 μπορεί να προκαλέσει άσθμα, ημικρανίες, αλλεργικές αντιδράσεις, άγχος και θολή όραση. Έτσι, αν εξετάσουμε προσεκτικότερα την επικινδυνότητα των τεχνητών χρωστικών στη διατροφή μας, θα πρέπει να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και να περιορίσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών στο πρόγραμμα διατροφής μας. Οι χρωστικές Ε173 είναι επιβλαβείς για άτομα που υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η Ε117 προκαλεί προβλήματα σε άτομα με χρόνιες αλλεργίες. Οι χρωστικές Ε που αποτελούν πιθανό κίνδυνο για τα παιδιά είναι οι Ε102, Ε104, Ε107, Ε110, Ε112, Ε122, Ε123, Ε124, Ε127, Ε128, Ε131, Ε132, Ε150, Ε151, Ε154, Ε155, Ε160. Καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εξετάζουν κριτικά τα προϊόντα που περιέχουν χρωστικές ουσίες, ειδικά όταν αυτά καταναλώνονται από μικρά παιδιά. Οι παιδικοί οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Συνολικά, η καλύτερη προσέγγιση είναι να αποφεύγουμε την αγορά επεξεργασμένων τροφών με τεχνητά χρώματα και να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η χρήση τέτοιων χρωστικών συνήθως υπερβαίνει τις επιτρεπτές ποσότητες. Παγκοσμίως, έχει διαπιστωθεί ότι συχνά οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται δεν είναι εγκεκριμένες.