Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση, όπου πρέπει να προσποιηθούμε ότι μας αρέσει ένα δώρο την στιγμή που το ανοίγουμε… Όμως, η επιλογή των δώρων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η πίεση για την εύρεση του τέλειου δώρου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο, τα νέα είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει το μυστικό για να επιλέξετε το καλύτερο δώρο!
Μια ματιά στην ψυχολογία των οικονομικών επιλογών μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την ιδανική επιλογή. Ο “ηθικός φόρος” ή ο “πόνος πληρωμής” είναι ένα συναίσθημα που νιώθουμε όταν δαπανούμε χρήματα. Ο “ηθικός φόρος” λειτουργεί ως ένα εργαλείο αυτορρύθμισης που μας βοηθά να παραμείνουμε στα πλαίσια του προϋπολογισμού μας. Το αποτέλεσμα του “ηθικού φόρου” μπορεί να μετρηθεί ακόμη και σε νευρολογικό επίπεδο.
Μέσω εγκεφαλογραφήματων, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι όταν βλέπουμε τις τιμές ενός αντικειμένου που θέλουμε να αγοράσουμε, ενεργοποιείται μια περιοχή του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με τον σωματικό πόνο. Η ένταση αυτού του πόνου εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες της αγοράς, όπως ο τρόπος πληρωμής.
Οικονομικά πειράματα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να πληρώσουν με κάρτα αντί για μετρητά, καθώς η σύνδεση μεταξύ πληρωμής και αγοράς είναι λιγότερο εμφανής και η οικονομική απώλεια πιο άμυντη, μειώνοντας το αίσθημα της ενοχής.
Ο καλύτερος τρόπος να αντισταθμιστεί ο “ηθικός φόρος” είναι μέσω των δώρων. Καθώς τα δώρα είναι αντικείμενα για τα οποία δεν ξοδεύουμε χρήματα, μας βοηθούν να απολαύσουμε μια αγορά χωρίς ενοχές. Τα καλύτερα δώρα είναι εκείνα που προκαλούν υψηλά επίπεδα ηθικού φόρου, όπως πολυτελή αγαθά ή απολαύσεις που θέλουμε να αποκτήσουμε αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αγοράσουμε μόνοι μας.
Για παράδειγμα, η Μαρία είχε επιθυμήσει ένα ζευγάρι επώνυμων μπότες για καιρό. Παρόλο που είχε αρκετά χρήματα για να τις αγοράσει, θεωρούσε την αγορά περιττή και είχε ήδη άλλα τρία ζευγάρια χειμωνιάτικων υποδημάτων. Ωστόσο, όταν ο σύζυγός της Γιάννης της έκανε δώρο τις μπότες, η Μαρία ήταν απόλυτα ευτυχισμένη. Ο Γιάννης είχε χρησιμοποιήσει τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό τους για να τις αγοράσει, αλλά αυτό δεν είχε σημασία για τη Μαρία. Η χαρά της προέρχεται από το γεγονός ότι εκείνη δεν χρειάστηκε να πληρώσει για αυτό το δώρο και μπορεί να το απολαύσει χωρίς να αισθάνεται ένοχη.
Έτσι, η ψυχολογία των οικονομικών επιλογών μας δείχνει ότι τα καλύτερα δώρα είναι εκείνα που είμαστε πρόθυμοι να αποκτήσουμε, αλλά δεν αισθανόμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε τα χρήματα για να τα αγοράσουμε μόνοι μας. Υπό αυτό το πρίσμα, με τη βοήθεια της ψυχολογίας, μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να τους προσφέρουμε μια ευχάριστη εμπειρία αγορών χωρίς ενοχές.