18 Απριλίου 2025

Ο θησαυρός της Χαρουπιάς: Ένα άγνωστο κόσμημα της ελληνικής φύσης

Τελευταία Άρθρα

Τεχνητή βροχή για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πακιστάν”

Το Πακιστάν έλαβε μια καινοτόμα προσέγγιση για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής βροχής. Η πρωτοποριακ

Αγάπη και αποδοχή: Η δύναμη της μόδας να μετακινήσει τον κόσμο”

Με ένα λευκό μπλουζάκι που φέρει το μήνυμα «The world has bigger problems than boys who kiss boys and girls who kiss girls» (Ο κόσμος έχει μεγαλύτερα προβλήμ

Τίτλοςυ: “Αχλάδι: Το σούπερ φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα”

Τα αχλάδια είναι ένα εκπληκτικό φρούτο με ανεπανάληπτα οφέλη για την υγεία. Το περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά τα καθ

Νέες προτάσεις για δώρα: Επιλογές βιβλίων για τα Χριστούγεννα

Το CultureNow σε βγάζει από τη δύσκολη θέση και σου προτείνει νέες επιλογές βιβλίων για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Με λίγη τύχη (και ίσως μια κάρτα αλλαγής κα

Η Χίμαιρα: Η μοναδική γάτα με τα δύο πρόσωπα και τρελαίνει το διαδίκτυο

Βρήκατε ποτέ σε κάποιοή στα social media για μια γάτα με δύο πρόσωπα; Μια γάτα που το πρόσωπό της μοιάζει να έχει δύο εντελώς διαφορετικές όψεις; Και πώς θα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η Χαρουπιά, ή γνωστή και ως Κερωνία η έλλοβος, είναι ένα ελληνικό δέντρο που μπορεί να φτάσει ύψος έως 13 μέτρα. Αυτό το δέντρο αυτοφυεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, ενώ καλλιεργείται επίσης σε φυτώρια για διακοσμητικούς λόγους σε δρόμους και πάρκα. Παρόλο που τα χαρούπια παραμένουν γνωστά στο λεκανοπέδιο της Αθήνας για διακοσμητικούς σκοπούς, ο ελληνικός θησαυρός που κρύβεται πίσω από αυτά είναι ελάχιστοι αυτοί που τον γνωρίζουν
Ο θησαυρός της Χαρουπιάς: Ένα άγνωστο κόσμημα της ελληνικής φύσης
Τα χαρούπια, τα οποία είναι μακρόστενα και γεωμετρικά σύμφωνα με τη μορφή τους, είναι πράσινα όταν είναι άγουρα και αργότερα γίνονται καφέ και ξυλώδη όταν ωριμάζουν. Ο εσωτερικός τους χώρος έχει γλυκιά, ευχάριστη γεύση και περιέχει πολλά σκληρά σπόρια. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες, που ταξινομούνται σε δύο μεγάλες ομάδες βάσει του σχήματος, είναι τακοντοχάρουπα και μακροχάρουπα. Εντούτοις, η άγρια χαρουπιά (γνωστή και ως κερωνία η έλλοβος) είναι η πιο σημαντική, καθώς οι καρποί της είναι πλούσιοι σε ζάχαρη
Διατροφική αξία
Τα χαρούπια είναι γνωστά για τη γλυκιά γεύση τους και την θρεπτική τους αξία. Από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτά τα καρποφόρα δέντρα αποτέλεσαν σημαντική πηγή διατροφής για πολλούς. Παρά το γεγονός ότι η ζαρωμένη και σκούρα εμφάνισή τους μπορεί να αποθαρρύνει, τα χαρούπια είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, μέταλλα, όπως ασβέστιο και σίδηρο, και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πράγματι, το 50% τους περιέχει σάκχαρο, εκ των οποίων το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτεΐνη και 6% λίπος. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες Α, D και Β, καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγγάνιο, χάλκινο, χρώμιο, νικέλιο και ισοβουτυρικό οξύ (υπεύθυνο για την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά). Επιπλέον, περιέχουν ταννίνες, ινώδεις ουσίες, όπως τη λινίνη που βοηθά στην καταστολή της χοληστερίνης και έχει θετικές επιπτώσεις στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τα χαρούπια είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Είναι επίσης ωφέλιμα για όσους αντιδρούν στη γλουτένη, καθώς δεν περιέχουν αυτήν την ουσία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν γλυκά γεύματα
Η Χαρουπιά: Ένα φυσικό θησαυρό που πρέπει να (ξανα)γνωρίσουμε