Η Χαρουπιά, ή γνωστή και ως Κερωνία η έλλοβος, είναι ένα ελληνικό δέντρο που μπορεί να φτάσει ύψος έως 13 μέτρα. Αυτό το δέντρο αυτοφυεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, ενώ καλλιεργείται επίσης σε φυτώρια για διακοσμητικούς λόγους σε δρόμους και πάρκα. Παρόλο που τα χαρούπια παραμένουν γνωστά στο λεκανοπέδιο της Αθήνας για διακοσμητικούς σκοπούς, ο ελληνικός θησαυρός που κρύβεται πίσω από αυτά είναι ελάχιστοι αυτοί που τον γνωρίζουν
Τα χαρούπια, τα οποία είναι μακρόστενα και γεωμετρικά σύμφωνα με τη μορφή τους, είναι πράσινα όταν είναι άγουρα και αργότερα γίνονται καφέ και ξυλώδη όταν ωριμάζουν. Ο εσωτερικός τους χώρος έχει γλυκιά, ευχάριστη γεύση και περιέχει πολλά σκληρά σπόρια. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες, που ταξινομούνται σε δύο μεγάλες ομάδες βάσει του σχήματος, είναι τακοντοχάρουπα και μακροχάρουπα. Εντούτοις, η άγρια χαρουπιά (γνωστή και ως κερωνία η έλλοβος) είναι η πιο σημαντική, καθώς οι καρποί της είναι πλούσιοι σε ζάχαρη
Διατροφική αξία
Τα χαρούπια είναι γνωστά για τη γλυκιά γεύση τους και την θρεπτική τους αξία. Από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτά τα καρποφόρα δέντρα αποτέλεσαν σημαντική πηγή διατροφής για πολλούς. Παρά το γεγονός ότι η ζαρωμένη και σκούρα εμφάνισή τους μπορεί να αποθαρρύνει, τα χαρούπια είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, μέταλλα, όπως ασβέστιο και σίδηρο, και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πράγματι, το 50% τους περιέχει σάκχαρο, εκ των οποίων το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτεΐνη και 6% λίπος. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες Α, D και Β, καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγγάνιο, χάλκινο, χρώμιο, νικέλιο και ισοβουτυρικό οξύ (υπεύθυνο για την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά). Επιπλέον, περιέχουν ταννίνες, ινώδεις ουσίες, όπως τη λινίνη που βοηθά στην καταστολή της χοληστερίνης και έχει θετικές επιπτώσεις στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τα χαρούπια είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Είναι επίσης ωφέλιμα για όσους αντιδρούν στη γλουτένη, καθώς δεν περιέχουν αυτήν την ουσία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν γλυκά γεύματα
Η Χαρουπιά: Ένα φυσικό θησαυρό που πρέπει να (ξανα)γνωρίσουμε