Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού γίνεται συνήθως για την προστασία της καρδιάς, όμως έρευνες του Κέντρου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης αποκαλύπτουν έναν ακόμη βαθύτερο λόγο να μειώσουμε τη χρήση του. Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Gastric Cancer, η κατανάλωση αλατιού συσχετίζεται με 41% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Αυτή η σχέση έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που η σύνδεση αυτή αποδεικνύεται και για τη Δύση.
Η μελέτη βασίστηκε στην εξέταση δεδομένων 471.144 ενηλίκων από τη βάση δεδομένων UK Biobank, για μια περίοδο 11 ετών. Οι αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλατιού είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με αυτούς που περιορίζονταν στην κατανάλωσή του. Αυτή η συσχέτιση διατηρήθηκε ακόμη και όταν αποκλείστηκαν άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς του στομάχου και να οδηγήσει σε καρκινικές μεταλλάξεις. Το φούσκωμα, οι στομαχικές διαταραχές και η δυσπεψία, που είναι καταγματικά τα συμπτώματα νεότερων περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, μπορεί να μπερδευτούν με συνηθισμένες πεπτικές διαταραχές, κάτι που καθιστά την ανίχνευση του καρκίνου αργή και δύσκολη.
Συνεπώς, η συμβουλή των ερευνητών είναι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και να λάβουμε μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο του στομάχου. Οργανισμοί όπως ο FDA συνιστούν μια ημερήσια πρόσληψη νατρίου όχι περισσότερο από 2.300 mg. Με βάση τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αναμένεται να εμφανιστούν περίπου 26.890 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου μόνο στην Αμερική μέχρι το 2024, και περίπου 10.880 από αυτούς τους ασθενείς εκτιμάται ότι θα χάσουν τη ζωή τους.
Η πρόωρη ανίχνευση του καρκίνου του στομάχου είναι σημαντική για την επιβίωση των ασθενών. Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τον κίνδυνο που ενέχει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας ανάλογα. Ας βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε την υγεία του στομάχου μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.