5 Οκτωβρίου 2025

Ο καρκίνος συνδέεται με την κατανάλωση junk food

Τελευταία Άρθρα

Η εγκυμοσύνη δεν είναι λαμπερή για όλους τους ανθρώπους

Συχνά συνδέουμε την εγκυμοσύνη με αγάπη, χαρά και ευτυχία: Μια σημαντική κορύφωση αγάπης και ευδαιμονίας μεταξύ δύο συντρόφων, με το απόλυτο αποτέλεσμα ένα

Το μεγάλο δώρο της ζωής μου

Ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου μίλησε σε μια νέα συνέντευξη για την τηλεοπτική σειρά "Καλύτερά μας Χρόνια" και την οικογενειακή του ζωή, που αντιμετωπίζει κα

Το νέο VW ID.5

Η Volkswagen παρουσιάζει το νέο της ηλεκτρικό μοντέλο, το VW ID.5, το οποίο αποτελεί την coupe-crossover εκδοχή του ID.4. Η εταιρεία έχει ως στόχο

9 ανησυχίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες πριν την πρώτη εγκυμοσύνη

Κάθε μέλλουσα μαμά έχει τις ίδιες αγωνίες και φοβίες πριν την πρώτη της εγκυμοσύνη. Είτε πρόκειται για μια επιθυμητή εγκυμοσύνη είτε για μια απρογραμμάτιστ

Μετακίνηση Βρεφών από Δημόσια Μαιευτήρια σε Ανάδοχες Οικογένειες

Με σκοπό να εξαλείψει ή τουλάχιστον να μειώσει το πρόβλημα της εγκατάλειψης βρεφών στα μαιευτήρια, ξεκίνησε το πρόγραμμα μετακίνησης βρεφών από τα δημόσια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα νέοπου δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ του νεανικού καρκίνου και της διατροφής μας. Ο καρκίνος αυξάνει υπερβολικά σε νεαρές ηλικίες και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς τον προκαλεί.

Μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια μελέτη για να εξετάσει την επίδραση της μεθυλογλυοξάλης στο γονίδιο BRCA2, το οποίο υποστηρίζει την καταπολέμηση των όγκων. Παρατήρησαν ότι η μεθυλογλυοξάλη απενεργοποίησε προσωρινά αυτό το γονίδιο, μειώνοντας την ικανότητά του να προστατεύει από τον σχηματισμό και την ανάπτυξη των όγκων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και για άτομα που δεν παρουσιάζουν παχυσαρκία, αλλά ο μηχανισμός παραμένει υπό διερεύνηση.

Η νέα αυτή έρευνα πιθανότατα εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί ο καρκίνος είναι όλο και πιο διαδεδομένος σήμερα μεταξύ των νέων ατόμων που φαίνονται υγιή. Η μεθυλογλυοξάλη πυροδοτεί την καταστροφή του γονιδίου BRCA2, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν ότι τα υψηλά επίπεδα μεθυλογλυοξάλης είναι κοινά σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η μεθυλογλυοξάλη μπορεί να απενεργοποιήσει προσωρινά τα γονίδια που προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Αν και αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κύτταρα και όχι σε ανθρώπους, προκύπτει η ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ καρκίνου και κακής διατροφής.

Αυτή η έρευνα εμβαθύνει στον κίνδυνο που εδώ και χρόνια επισημαίνουν οι ειδικοί, και προτρέπει όλους μας να είμαστε προσεκτικοί με τη διατροφή μας. Επιλέγοντας πιο υγιεινά φαγητά και αποφεύγοντας το πρόχειρο φαγητό, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να διατηρήσουμε την υγεία μας.