Ένα νέοπου δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ του νεανικού καρκίνου και της διατροφής μας. Ο καρκίνος αυξάνει υπερβολικά σε νεαρές ηλικίες και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς τον προκαλεί.
Μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια μελέτη για να εξετάσει την επίδραση της μεθυλογλυοξάλης στο γονίδιο BRCA2, το οποίο υποστηρίζει την καταπολέμηση των όγκων. Παρατήρησαν ότι η μεθυλογλυοξάλη απενεργοποίησε προσωρινά αυτό το γονίδιο, μειώνοντας την ικανότητά του να προστατεύει από τον σχηματισμό και την ανάπτυξη των όγκων.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και για άτομα που δεν παρουσιάζουν παχυσαρκία, αλλά ο μηχανισμός παραμένει υπό διερεύνηση.
Η νέα αυτή έρευνα πιθανότατα εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί ο καρκίνος είναι όλο και πιο διαδεδομένος σήμερα μεταξύ των νέων ατόμων που φαίνονται υγιή. Η μεθυλογλυοξάλη πυροδοτεί την καταστροφή του γονιδίου BRCA2, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν ότι τα υψηλά επίπεδα μεθυλογλυοξάλης είναι κοινά σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η μεθυλογλυοξάλη μπορεί να απενεργοποιήσει προσωρινά τα γονίδια που προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Αν και αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κύτταρα και όχι σε ανθρώπους, προκύπτει η ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ καρκίνου και κακής διατροφής.
Αυτή η έρευνα εμβαθύνει στον κίνδυνο που εδώ και χρόνια επισημαίνουν οι ειδικοί, και προτρέπει όλους μας να είμαστε προσεκτικοί με τη διατροφή μας. Επιλέγοντας πιο υγιεινά φαγητά και αποφεύγοντας το πρόχειρο φαγητό, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να διατηρήσουμε την υγεία μας.