Ο κορωνοϊός έχει επιστρέψει με μεγάλη δύναμη αυτόν τον χειμώνα, καταστρέφοντας τις γιορτινές ελπίδες των πολλών. Η αύξηση των αναπνευστικών ιών έχει ως αποτέλεσμα μια επιδημία που έχει φέρει αναταραχή και αύξηση των ασθενειών, ενώ οι νοσοκομειακές εισαγωγές έχουν υπερβεί τις περσινές. Αυτή η δεύτερη μάστιγα της πανδημίας έχει αφήσει τους περισσότερους από 1.170 ασθενείς να νοσηλεύονται με COVID-19 κατά τη διάρκεια της παραμονής των Χριστουγέννων. Τουλάχιστον 210 ασθενείς νοσηλεύονται σε εξειδικευμένες κλινικές λόγω σοβαρών επιπλοκών από τον ιό. Οι νοσοκομειακές εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων. Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι η μετα-πανδημική περίοδος είναι μακράν από ανέφελη.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η φθίνουσα ανοσία του πληθυσμού λόγω παρέλευσης του χρόνου από τον τελευταίο εμβολιασμό, η επικράτηση υπερμεταδοτικών στελεχών, η μη χρήση μάσκας και άλλων προστατευτικών μέτρων, καθώς και ο κοινωνικός συγχρωτισμός που φέρνει η εορταστική περίοδος.
Επιπλέον, η συνεχής εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αύξηση της θετικότητας. Η νέα υπερμεταδοτική παραλλαγή έχει ήδη εντοπιστεί σε δείγματα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τον Νοέμβριο. Ο κ. Τζανάκης επισημαίνει ότι αυτή η παραλλαγή φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην ακίδα πρόσδεσης του ιού στα κύτταρα μας, καθιστώντας την υπερμεταδοτική και ανθεκτική στην αποκτηθείσα ανοσία από εμβολιασμό ή από προηγούμενη νόσηση. Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας.
Παράλληλα με τον κορωνοϊό, παρατηρείται και έντονη κυκλοφορία των ιών της γρίπης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό θετικότητας για τη γρίπη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 18,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 18%. Πρόκειται για μια ακόμα απειλή για την υγεία μας.
Επίσης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) έχει καταγράψει σημαντική αύξηση της θετικότητας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Αυτός ο ιός επηρεάζει κυρίως το παιδικό πληθυσμό και έχει προκαλέσει αυξημένη εισαγωγή παιδιών σε νοσοκομεία και κλινικές.
Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια κατά της γρίπης και του RSV, καθώς και αντι-ιικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτές τις προληπτικές δυνατότητες για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από αυτές τις ασθένειες.
Η πανδημία έχει επιστρέψει και είναι καθήκον μας να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ακολουθώντας τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας και εμβολιασμένοι όπου είναι δυνατόν. Μόνο με αλληλεγγύη και συμμόρφωση μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.