Η ανεκτικότητα στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη είναι δύο διαφορετικές πάθησεις που προέρχονται από την κατανάλωση της γλουτένης, πρωτεΐνης που βρίσκεται σε σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Η ανεκτικότητα στη γλουτένη είναι μια τροφική δυσανεξία που προκαλεί ανοσολογική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα. Τα συμπτώματα της ανεκτικότητας στη γλουτένη μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικές διαταραχές, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και φούσκωμα, ειδικά σε παιδιά που έχουν καταναλώσει γλουτένη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν θυλακική υπερκεράτωση, απώλεια ενέργειας, νευρολογικά προβλήματα, υπογονιμότητα, χρόνια κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις.
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικές διαταραχές, απώλεια βάρους, αναιμία, οστεοπόρωση, κόπωση, μυϊκούς πόνους και δερματικές βλάβες.
Η διάγνωση της ανεκτικότητας στη γλουτένη ή της κοιλιοκάκης μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων εξετάσεων, όπως τεστ αντισωμάτων IgA και IgG έναντι της τρανγλουταμινάσης ιστού, τεστ αντισωμάτων ενάντια στον εντερικό ενδοθηλιακό αντιγόνο, καθώς και βιοψία του λεπτού εντέρου. Η θεραπεία για τις δύο αυτές παθήσεις είναι η ίδια: μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτό σημαίνει πλήρη αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, όπως σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη διατροφή μας και να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ανεκτικότητας στη γλουτένη και της κοιλιοκάκης.
Σήμερα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Επιπλέον, μπορούμε να μαγειρεύουμε τα δικά μας γλουτένη-ελεύθερα γεύματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε άτομα με ανεκτικότητα στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι απόλυτα χωρίς γλουτένη.
Με μια προσεκτική διατροφή και παρακολούθηση, μπορούμε να ανακαλύψουμε τη γλουτένη και να απολαμβάνουμε μια υγιή ζωή χωρίς τις ενοχλητικές συνέπειες των παθήσεων που σχετίζονται με αυτήν. Ας δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στη διατροφή μας και ας επιλέξουμε τα σωστά τρόφιμα για να νιώθουμε καλά και υγιείς.