31 Μαρτίου 2025

Ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά: Πώς οι τροφικές ευαισθησίες επηρεάζουν την υγεία μας

Τελευταία Άρθρα

Γιατροί του ΕΣΥ έσωσαν 15χρονη από εγκεφαλικό επεισόδιο

"Σωτήρια επέμβαση από τους γιατρούς του ΕΣΥ: Εντυπωσιακή ανάκαμψη μιας 15χρονης από εγκεφαλικό επεισόδιο"

Η συναισθηματική επικοινωνία: Ο μυστικός δρόμος για αρμονικές σχέσεις”

Όλοι γνωρίζουμε ότι κανένα ζευγάρι δεν είναι απαλλαγμένο από καβγάδες. Οι τσακωμοί είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής και μπορούν να δημιουργήσουν ένταση κα

Βασίλης Βασιλικός: Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης για την επιστροφή του στην Ελλάδα, στο τέλος του 1973

ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ των γεγονότων του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 1973, πολλά ονόματα ήταν υπό συζήτηση για την πιθανή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Επώνυμοι αυτο

Ψηφιακό ιστορικό υγείας: Η εφαρμογή που απλοποιεί την ζωή των νέων ασθενών

Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού παραμένει μια αναξιοποίητη δυνατότητα στην ψηφιακή εποχή που ζούμε. Παρά την συνεχή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του

Νέος Οργανισμός Ασφάλειας Φαρμάκων (ΝΟΑΦ): Ανατροπές στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του νέου Οργανισμού Ασφάλειας Φαρμάκων (ΝΟΑΦ), ο οποίος έχει ως στόχο την επαλήθευση της ασφάλειας των φαρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, οι τροφικές ευαισθησίες, όπως αυτές στο αγελαδινό γάλα και τα φιστίκια, μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ότι η αυξημένη παραγωγή των αντισωμάτων IgE, που είναι υπεύθυνα για τις αλλεργικές αντιδράσεις, σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θανατηρότητας, ακόμα και αν η επαφή με τα αλλεργιογόνα είναι ανεπτυγμένη.

Ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα αντισώματα IgE που προκαλούνται από την κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων αλλεργιογόνων τροφών οδηγούν άμεσα στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι ευρήματα αποτελούν τις πρώτες συνδέσεις ανάμεσα στην αλλεργική αντίδραση και την φλεγμονή που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Πρόσφατες μελέτες έχουν αναφέρει τη σύνδεση ανάμεσα στην παραγωγή IgE και τις αντιδράσεις στον γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη, η οποία σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η σύνδεση μεταξύ της αντίδρασης IgE και του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν ισχυρότερη στην περίπτωση του αγελαδινού γάλακτος και σε μικρότερο βαθμό για τρόφιμα, όπως τα φιστίκια και οι γαρίδες. Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και μετά τη λήψη υπόψη των άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία σχετικά με αλλεργικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων και υπέθεσαν ότι, εφόσον συνέχιζαν να καταναλώνουν τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, η επαφή ήταν ασυμπτωματική. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση ανάμεσα στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την παραγωγή αντισωμάτων IgE αναδεικνύεται ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μόνο η απλή ευαισθησία στα τροφικά αλλεργιογόνα, χωρίς κλινικά συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης.

Η Δρ. Corinne Keet, καθηγήτρια Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εκπληκτικά, διότι η παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων IgE για τα τρόφιμα είναι συνηθισμένη (αφορά το 15% των Αμερικανών ενηλίκων για κοινά τροφικά αλλεργιογόνα) και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων. Ως ειδικοί στον τομέα της αλλεργιολογίας, πίστευαν ότι η παραγωγή αυτών των αντισωμάτων IgE δεν είχε σημασία αν δεν συνοδεύεται από αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την επίβεβαιηση της αιτιώδους συσχέτισης.

Το έργο της έρευνας χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και βασίστηκε σε δύο δοκιμαστικές ομάδες: την “Εθνική έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή” (NHANES) και την “Πολυεθνική Μελέτη για την Αθηροσκλήρωση” (MESA). Οι ερευνητές αξιοποίησαν τα δεδομένα από 4.414 ενήλικες που εγγράφηκαν στην περίοδο 2005-2006 και παρακολουθήθηκαν για έως και 14 χρόνια, καθώς και από 960 συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στην περίοδο 2000-2002 και παρακολουθήθηκαν για 19 έτη.