Ο έρωτας πάντα μας έχει εξιτάρει και τώρα, χάρη σε μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Sciences, είμαστε πιο κοντά στο να κατανοήσουμε την επίδρασή του στον εγκέφαλο. Ο έρωτας μπορεί να μας ανανεώνει, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τον εγκέφαλο μας, απελευθερώνοντας την ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη, που δημιουργεί την ευφορία που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε.
Πώς όμως λειτουργεί ακριβώς αυτή η μαγική διαδικασία που κατατάσσει το αγαπημένο πρόσωπο στο υψηλότερο βάθρο της ζωής μας; Η πρώτη παγκόσμια μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου, ως σύστημα ενεργοποίησης συμπεριφοράς, και της ρομαντικής αγάπης διενήργησε έρευνα σε 1556 νεαρούς ενήλικες που αναγνώρισαν ότι ερωτευμένοι.
Στη μελέτη αυτή, ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τη συναισθηματική αντίδρασή τους απέναντι στον σύντροφό τους, τη συμπεριφορά τους γύρω του και την προσήλωσή τους στο αγαπημένο πρόσωπο. Αποδείχτηκε ότι, όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλός μας αντιδρά διαφορετικά από όταν δεν είμαστε ερωτευμένοι, καθώς έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε κυρίως στο αγαπημένο μας πρόσωπο.
«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για την εξέλιξη της ρομαντικής αγάπης. Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε περίπου πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια. Ξέρουμε ότι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναφέρονταν σε αυτήν, αναγνωρίζοντάς την ως μια εκπληκτική, αλλά και ταυτόχρονα τραυματική εμπειρία», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο έρωτας συνδέεται με αλλαγές στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα μας», προσθέτει. «Γνωρίζουμε τον ρόλο της ωκυτοκίνης, διότι οι εκκρίσεις της κυκλοφορούν στο νευρικό μας σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος όταν επικοινωνούμε με αγαπημένα πρόσωπα», εξηγούν οι ερευνητές.
«Ωστόσο, η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στο αγαπημένο μας πρόσωπο οφείλεται στον συνδυασμό της ωκυτοκίνης με τη ντοπαμίνη – μια χημική ουσία που απελευθερώνει ο εγκέφαλος όταν είμαστε ερωτευμένοι. Στην πραγματικότητα, η αγάπη ενεργοποιεί μονοπάτια στον εγκέφαλό μας που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Στο επόμενο στάδιο της έρευνας, η μελέτη θα εξετάσει τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προσέγγισή τους προς τις ρομαντικές σχέσεις, καθώς και μια παγκόσμια έρευνα που θα προσδιορίζει τέσσερις διαφορετικούς τύπους συντρόφων.
Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι η ερωτική αγάπη είναι μια πανέμορφη και πολυσύνθετη εμπειρία που επηρεάζει βαθιά τον εγκέφαλο μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα μας φωτίσει και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον μαγικό και μυστηριώδη κόσμο του έρωτα.