Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια ανησυχητική μείωση της ορατότητας των αστεριών στον ουρανό. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούμε πλέον να τα δούμε με γυμνό μάτι; Η απάντηση είναι απλή: η τεχνητή φωτεινότητα που εκπέμπεται από τα φώτα της πόλης τα εκτοξεύει έξω από το οπτικό μας πεδίο. Η φωτορύπανση αυτή έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο για τα οικοσυστήματα αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει την αρνητική επίδραση του τεχνητού φωτισμού στη φύση και τα οικοσυστήματα, αλλά τι γίνεται με την ανθρώπινη υγεία;
Η φωτορύπανση απειλεί την όραση μας
Έχει διαπιστωθεί ότι το τεχνητό φως τη νύχτα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο, μπορεί δε να προκαλέσει βλάβες στον οφθαλμικό ιστό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, ο κίνδυνος ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας αυξάνεται από την έκθεση στο τεχνητό φως της νύχτας. Η ωχρά κηλίδα είναι μια χρόνια νόσος που προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί την κύρια αιτία τυφλότητας παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος αυτός επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με παχυσαρκία, καπνιστές και όσους ζουν σε αστικές περιοχές. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ακτινοβολία του τεχνητού φωτός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έως και 117%.
Πώς να προστατευτούμε από το μπλε φως
Η εξάπλωση της τεχνολογίας LED, που εκπέμπει περισσότερο μπλε φως, έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Το μπλε φως διαταράσσει τη φυσιολογική αύξηση της μελατονίνης, ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο και έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.
Για να προστατευτούμε από το μπλε φως, μπορούμε να χρησιμοποιούμε γυαλιά που φιλτράρουν την UV ακτινοβολία και το μπλε φως, μπορούμε να εφαρμόζουμε φίλτρα μπλε φωτός στα κινητά μας και να αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού στο σκοτάδι.
Η προστασία μας από τη φωτορύπανση και το μπλε φως είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε την υγεία και την καλή όρασή μας. Με τη σωστή ενημέρωση και πρόληψη, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.