Το Ροκφόρ είναι ένα γαλλικό ημίσκληρο τυρί που αναδεικνύεται ως το απόλυτο αριστούργημα της γαλλικής τυροκομίας. Με τη μοναδική του γεύση και την εκπληκτική κρεμώδη υφή του, το Ροκφόρ κερδίζει τις καρδιές των λάτρηδων τυριών σε όλο τον κόσμο.
Το εκπληκτικό αυτό τυρί παράγεται από πρόβειο γάλα και ωριμάζει αποκλειστικά σε φυσικά σπήλαια στο μαγευτικό χωριό Ροκφόρ-σιρ-Σουλζόν, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η ψυχρή και υγρή ατμόσφαιρα των σπηλαίων, με θερμοκρασία που αγγίζει τους 7 βαθμούς Κελσίου, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα Penicillium roqueforti, που χαρίζει το μοναδικό χρώμα και γεύση στο τυρί.
Από το 1925, η ονομασία “Ροκφόρ” προστατεύεται από την γαλλική νομοθεσία και μόνο το τυρί που υφίσταται τελική επεξεργασία στο χωριό Ροκφόρ μπορεί να φέρει αυτήν την ονομασία. Οι παραποιήσεις του Ροκφόρ είναι πολλές και προέρχονται από διάφορες χώρες, αλλά η γνήσια εκδοχή ξεχωρίζει για την έντονη, αλμυρή γεύση της και την πλούσια κρεμώδη υφή της.
Οι ηχηροί μύθοι γύρω από την ανακάλυψη του Ροκφόρ απλά προσθέτουν ακόμα περισσότερο ρομαντισμό στην ιστορία αυτού του εκπληκτικού τυριού. Ένας νεαρός, ενώ απόλαυσε ψωμί και πρόβειο τυρί, ερωτεύτηκε μια όμορφη κοπέλα που είδε από απόσταση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, εγκατέλειψε το γεύμα του και την κυνηγήσε έως ότου εξαφανιστεί. Όταν επέστρεψε στο σημείο αργότερα, διαπίστωσε ότι το πρόβειο τυρί έχει μεταμορφωθεί με τον μύκητα Penicillium Roqueforti και έτσι γεννήθηκε το Ροκφόρ. Μια παρόμοια ιστορία αναφέρεται και από τον Ρωμαίο φιλόσοφο και ιστορικό Πλίνιο τον Πρεσβύτερο το 79 μ.Χ. Η πρώτη ιστορική αναφορά στο Ροκφόρ καταγράφηκε σε ένα έγγραφο ενός μοναστηριού στις 4 Ιουνίου 1070. Το 1411, ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 6ος χορήγησε το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού αυτού στους κατοίκους του χωριού Ροκφόρ-σιρ-Σουλζόν, που το διατηρούν με υπερηφάνεια μέχρι σήμερα.