Πώς η λοίμωξη από τον κορωνοϊό COVID-19 επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα; Αυτή είναι μία ερώτηση που απασχολεί πολλούς, καθώς ο ιός SARS-Cov-2 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, ειδικά σε ασθενείς με συνοδέυουσες καρδιακές παθήσεις. Έχουν διαπιστωθεί απευθείας βλάβες στην καρδιά, καθώς και παρεμβολές στη λειτουργία των αρτηριών και των ενδοθηλίων, όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με κορωνοϊό είναι επιρρεπείς σε προβλήματα θρόμβωσης, υπερ-απόκριση στη φλεγμονή, και ενεργοποίηση του καταρράκτη πήξης, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδιακή βλάβη, εμφράγματα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και διάφορες καρδιακές αρρυθμίες.
Για τα άτομα που δεν έχουν προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο, ποιες συστάσεις δίνονται εάν νοσήσουν από COVID-19 ή άλλες λοιμώξεις; Είναι σημαντικό να εξετάσουν όλοι οι ασθενείς που νοσήσουν, ιδίως όσοι είναι άνω των 40 ετών και έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, για τυπικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο κλπ. Έτσι, θα λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και την αναγκαία θεραπεία που θα τους προστατεύει από μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι επίσης σημαντικό να ενσωματώσουν σε ένα πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης και τροποποίησης των ανθυγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής τους. Αν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δυσφορία, δύσπνοια ή οποιαδήποτε ένδειξη καρδιαγγειακών προβλημάτων, πρέπει να υποβληθούν σε προσεκτική εξέταση της καρδιακής λειτουργίας με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογραφία της καρδιάς.
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα από το καρδιαγγειακό σύστημα σε περίπτωση επιπλοκής από λοίμωξη COVID-19 ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις; Ενώ οι επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα δεν εμφανίζονται συχνά, είναι σημαντικό να παρατηρούνται προσεκτικά οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα. Η εμφάνιση θωρακικού πόνου, στηθάγχης, δυσκολίας στην αναπνοής, εύκολης κόπωσης, ταχυπνοίας και αρρυθμίας μπορεί να αποτελέσουν ένδειξη καρδιακών προβλημάτων και πρέπει αυτά τα συμπτώματα να αξιολογούνται από ειδικό ιατρό.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις; Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδίως οι οποίοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, αρρύθμιση υπέρταση ή παχυσαρκία, έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών αν νοσήσουν από COVID-19. Είναι σημαντικό να έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους και να ελέγχουν τις ενοχλήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τις συνδυασμένες παθήσεις τους, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα ή επιπλοκές, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους θεράποντες ιατρούς τους για τα αντίστοιχα αντι-ιικά φάρμακα και τροποποίηση της θεραπείας τους. Επίσης, η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία, γεγονός που απαιτεί την προσαρμογή της δοσολογίας των φαρμάκων τους. Συνολικά, οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να διατηρούν στενή επικοινωνία και επαγρύπνηση με τον καρδιολόγο τους αν νοσήσουν από COVID-19.
Ποιες εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ή μετά την ανάρρωση; Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά την ανάρρωση ποικίλλουν ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα και την κλινική πορεία της λοίμωξης. Συνήθως, συστήνεται η κλινική εξέταση, η ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι βιοχημικές εξετάσεις (γενική αίματος, ηπατική και νεφρική λειτουργία, τροπονίνη, δείκτες φλεγμονής) και η υπερηχογραφία της καρδιάς. Ανάλογα με τα αποτελέσματα και την κλινική εικόνα, μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις, όπως η μαγνητική απεικόνιση της καρδιάς. Κάποιες από τις εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν μετά την ανάρρωση είναι η ακτινογραφία θώρακος, η δοκιμασία κόπωσης, καθώς και εξετάσεις αίματος όπως γενική αίματος, γλυκόζη, ουρία, κρεατινίνη, τροπονίνη, δείκτες νεφρικής λειτουργίας, δείκτες καρδιακής λειτουργίας και δείκτες φλεγμονής.
Ειδική προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης στους αθλητές, οι οποίοι μετά από νόσηση από κορωνοϊό πρέπει να επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους με προσοχή. Οι εκτελεστικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δοκιμασία κόπωσης για την αξιολόγηση της καρδιακής και αναπνευστικής αντοχής των ασθενών. Η παρακολούθηση και εκτίμηση της καρδιαγγειακής υγείας μπορεί να γίνει επίσης σε εξειδικευμένα καρδιολογικά ιατρεία, όπως αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ‘Η ΣΩΤΗΡΙΑ’.πραγματοποιήθηκε με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις ενός καρδιολόγου και θέτει τις βασικές ερωτήσεις που απασχολούν πολλούς ασθενείς σχετικά με τον κορωνοϊό και την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες και τις συστάσεις των ειδικών καρδιολόγων μας και να διατηρούμε επαφή μαζί τους σε περίπτωση νόσησης από COVID-19.