Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine και φέρνει μια ανατροπή στην υπάρχουσα κατανόησή μας για την υψηλή χοληστερόλη. Μέχρι σήμερα, ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία συνιστούνταν να αποφεύγουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών προϊόντων για να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός εχθρός δεν είναι τα λιπαρά, αλλά τα σάκχαρα.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλεί αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, και σύμφωνα με το BMJ Evidence-Based Medicine, οι συστάσεις για τη διατροφή των ασθενών με αυτή την πάθηση πρέπει να εστιάζουν σε άλλους παράγοντες αντί των λιπαρών τροφίμων. Η μελέτη δείχνει ότι τα σάκχαρα, και όχι τα λιπαρά, αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο για την καρδιακή υγεία. Ένα διατροφικό πρότυπο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό για ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως υπέρβαροι, υπερτασικοί και διαβητικοί ασθενείς.
Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται σε συμφωνία με μια πρόσφατη δημοσίευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία επιβεβαιώνει ότι τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, πρέπει να αποφεύγονται για να διατηρηθεί η υγεία της καρδιάς.
Η μελέτη αυτή προσφέρει νέες προοπτικές και συμβουλές για τη διατροφή των ασθενών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Το προτεινόμενο διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να εστιάζει σε χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αποφεύγοντας τρόφιμα που αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία των ατόμων με υψηλή χοληστερόλη.