Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αποκαλύπτει ότι οι πρωινοί τύποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευρική ανορεξία από τα νυχτοπούλια. Η μελέτη, που περιλάμβανε ερευνητές από το MGH, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη, ανακάλυψε επίσης μια συσχέτιση ανάμεσα στη νευρική ανορεξία και την αϋπνία.
Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στις διατροφικές διαταραχές και το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιο ρολόι, το οποίο ελέγχει πολλές καθημερινές λειτουργίες του σώματος μας, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Το βιολογικό ρολόι καθορίζει τη διάρκεια του ύπνου και της αφύπνισης και επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η νευρική ανορεξία έχει παρατηρηθεί να είναι πιο συχνή σε πρωινούς τύπους, που προτιμούν να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίς. Με τη χρήση μιας στατιστικής μεθόδου που ονομάζεται Μεντελιανή Τυχαιοποίηση, οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια που σχετίζονται με την ανορεξία και αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο νευρικής ανορεξίας είχαν έναν πρωινό χρονότυπο ύπνου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι ο υψηλότερος γενετικός κίνδυνος για ανορεξία συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η νευρική ανορεξία είναι μία πρωινή διαταραχή, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με τις βραδινές ώρες. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη συσχέτιση μεταξύ νευρικής ανορεξίας και αϋπνίας, όπως έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες.
Η νευρική ανορεξία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές, και οι θεραπείες για αυτήν τη διαταραχή είναι περιορισμένες με υψηλά ποσοστά υποτροπής. Η αιτία της ανορεξίας παραμένει ασαφής. Ως προς τα νυχτοπούλια, φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από άλλες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή αδηφαγίας και η σχιζοφρένεια.
Το να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαταραχές ύπνου και τον ρόλο που παίζει το βιολογικό μας ρολόι μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις ψυχικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία. Περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες και να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νευρική ανορεξία.