Ένα νέοπου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes & Metabolism αποκαλύπτει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές μπορεί να είναι η καλύτερη προληπτική στρατηγική για την αποφυγή του διαβήτη τύπου 2 για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανέλυσαν δεδομένα από τη βρετανική Biobank και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ολικών δημητριακών μπορεί να προλάβει τουλάχιστον το 75% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η φυτική διατροφή συνδέεται με μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά 24%, ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως ξηροί καρποί και όσπρια συσχετίζεται με την υγεία του ήπατος και των νεφρών, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Harvard T.H. Chan School of Public Health. Αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine επιβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου.
Μια μεταβολή στη διατροφή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία μας. Αντικαθιστώντας το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές μπορεί να είναι ο κλειδί για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και τη συντήρηση ενός υγιούς οργανισμού. Είμαστε όλοι υπόλογοι για τη διατροφή που επιλέγουμε και οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία μας. Ας επενδύσουμε σε μια φυτική διατροφή και ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ζήσουμε με υγεία και ευεξία.