4 Δεκεμβρίου 2025

Ο ρόλος των κόκκινων τροφών στην υγεία μας

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα χρώματα των τροφών μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για τα οφέλη που προσφέρουν και οι κόκκινες τροφές δεν αποτελούν εξαίρεση. Αυτές οι φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα ευεργετικά, αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται οι τομάτες, τα κεράσια, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες και τα ρόδια. Το κοινό τους χαρακτηριστικό; Το έντονο κόκκινο χρώμα τους.

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν δύο απαραίτητα φυτοχημικά συστατικά, το λυκοπένιο και οι ανθοκυανίνες. Το λυκοπένιο, που βρίσκεται στις ντομάτες και το καρπούζι, έχει επιδράσεις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές, ιδίως στον καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο παστεριωμένος χυμός τομάτας, η σούπα και η σάλτσα, περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοδιαθέσιμου λυκοπένιου, καθιστώντας την απορρόφησή του πιο εύκολη.

Η ανθοκυάνη, που υπάρχει σε φρούτα όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κεράσια και το μήλο, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διατηρεί την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στα κεράσια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι ωφέλιμες για ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ή άλλες μορφές φλεγμονής στις αρθρώσεις.

Πηγή: clickatlife.gr

Το Χρυσό Αγνό Κόκκινο: Οι Οφέλη των Φρούτων και Λαχανικών με το Έντονο Κόκκινο Χρώμα”