19 Απριλίου 2025

Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία της καρδιαγγειακής συστολής”

Τελευταία Άρθρα

Ζωτική σημασία έχει η άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, καθώς ο κίνδυνος για επιπλοκές και θάνατο αυξάνεται σε περίπτωση καθυστέρησης.

Προκειμένου να προληφθεί ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής κατά τις γιορτές, οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνονται οι εξής προφυλάξεις: Πειράματος να μην υπε

Η Shay Mitchell αποχωρίστηκε το signature χρώμα των μαλλιών της και υιοθέτησε μία από τις μεγαλύτερες τάσεις του 2024

Το συγκλονιστικό μακρύ μαύρο μαλλί που έχει γίνει το αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της Shay Mitchell αποτελεί πλέον παρελθόν. Η διάσημη ηθοποιός αποφάσισε να υι

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσιτά για όλους: Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Γαλλίας

με νέες λέξεις: Η Γαλλία έχει επισπεύσει την προσπάθειά της να καθιερώσει τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων από νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, μέσω ενός πρωτοπορι

Νέα λόγιαΟ Έξυπνος Τρόπος για να Αυξήσετε τα Βήματα σας κατά το Περπάτημα

Ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε μια καλύτερη υγεία και ζωή. Σύμφωνα με μετα-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο European Journal of

10 σημάδια που το σώμα σου σου στέλνει ότι κάτι δεν πάει καλά !

Οι ένδειξεις που δίνει το σώμα μας όταν κάτι δεν πάει καλά είναι σημαντικές για να διατηρούμε την υγεία μας. Το σώμα μας είναι ένα σύστημα που λειτουργεί αρμ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η συνεισφορά των ω-3 λιπαρών οξέων στην καρδιαγγειακή υγεία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές προτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στη δυτική κοινωνία φαίνεται να ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για έναν αυξανόμενο αριθμό παθήσεων. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται τα αθηροσκληρωτικά νοσήματα της καρδιαγγειακής συστολής (έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει την ευεργετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της μείωσης της κακής χοληστερόλης (LDL), των τριγλυκεριδίων και του κινδύνου θρόμβωσης, καθώς και μέσω της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία υπάρχουν σε τρόφιμα όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο σκουμπρί, η ρέγκα, τα φύκια και τα καρύδια, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής όπως το μουρουνέλαιο που παράγεται από το ήπαρ των λευκών ψαριών. Είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού μας, αφού δεν είμαστε σε θέση να τα παράγουμε από μόνοι μας και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έχουν εξετάσει την σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων και την οικογενειακή προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, δεδομένα συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 40.000 ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, από 10 διαφορετικές χώρες, και αναλύθηκαν οικογενειακές ιστορίες καρδιακής νόσου και επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους. Προκύπτει ότι ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου είναι έως και 40% υψηλότερος για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής πάθησης και χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με εκείνους που συμπληρώνουν τη διατροφή τους με λιπαρά ψάρια. Επιβεβαιώνεται ότι όσοι συνδυάζουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου και χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συμπερασματικά, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1-2 φορές τον μήνα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 21%. Ο κίνδυνος μειώνεται ακόμα περισσότερο για όσους καταναλώνουν ψάρια 1 φορά την εβδομάδα, και είναι ακόμα χαμηλότερος για όσους τα καταναλώνουν 2-3 φορές την εβδομάδα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων για την καρδιαγγειακή υγεία είναι αναμφισβήτητες και καθιστούν σαφές ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά τα λιπαρά οξέα είναι σημαντική για την προστασία της καρδιαγγειακής συστολής. Κατά συνέπεια, η συμπερίληψή τους στην καθημερινή διατροφή μας είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλής καρδιαγγειακής υγείας.

Ο Κώστας Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισημαίνει τη σημασία αυτών των οξέων για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας μας.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Άρθρο Υγείας