Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια κοινή και σοβαρή ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ενώ πολλοί γνωρίζουν τις σωματικές επιπτώσεις που συνοδεύουν το ΣΠΩ, όπως ο ασταθής κύκλος περιόδου και οι διαταραχές του βάρους, η επίδραση της διαταραχής στην ψυχική υγεία είναι κάτι που πολύ συχνά παραμελείται.
Πρόσφατες έρευνες από το Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι στην Ταϊβάν αποκάλυψαν την σχέση ανάμεσα στο ΣΠΩ και τις αυτοκτονικές σκέψεις. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας συγκριτικά με γυναίκες χωρίς τη διαταραχή. Η μελέτη επίσης ανέδειξε ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι ακόμα μεγαλύτερος σε εφήβους και σε ενήλικες γυναίκες κάτω των 40 ετών.
Οι ερευνητές προβληματίζονται γιατί η σύνδεση ανάμεσα στο ΣΠΩ και τις αυτοκτονικές σκέψεις δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς. Απόδειξη αυτού είναι η έλλειψη προληπτικών μέτρων για τον ψυχολογικό έλεγχο και την παρακολούθηση των γυναικών με ΣΠΩ. Οι ειδικοί προτείνουν την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των γυναικών με ΣΠΩ, καθώς και την αναγνώριση του κινδύνου αυτοκτονίας και την παροχή κατάλληλης ψυχολογικής υποστήριξης.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι το ΣΠΩ και ποιες είναι οι συνέπειες του στην υγεία των γυναικών. Το ΣΠΩ αναφέρεται στην κατάσταση όπου οι ωοθήκες μιας γυναίκας είναι γεμάτες κύστεις, εμποδίζοντας την κανονική απελευθέρωση των ωαρίων και προκαλώντας ακανόνιστους κύκλους.
Οι γυναίκες με ΣΠΩ επίσης αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων παθήσεων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η πιθανότητα υποβοηθημένης αναπαραγωγής είναι επίσης μειωμένη για αυτές τις γυναίκες.
Συνολικά, είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση γύρω από το ΣΠΩ και τη σχέση του με την ψυχική υγεία των γυναικών. Πρέπει να προβληματιστούμε για την υγεία και την ευημερία των γυναικών με ΣΠΩ και να παρέχουμε την αναγκαία υποστήριξη και προληπτικά μέτρα που απαιτούνται για να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.