4 Δεκεμβρίου 2025

Ο σολομός: Το απόλυτο φαγητό για να μειώσετε τη χοληστερίνη

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την ψαρόπρωτη για την μείωση της χοληστερίνης
Για αρκετό καιρό, οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή μας στη σημασία των ψαριών στη διατροφή μας. Μέχρι σήμερα, ο σολομός ήταν στην κορυφή της λίστας τους για τις πλούσιες βιταμίνες του, οι οποίες συμβάλλουν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, στην επιδιόρθωση του DNA και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι ο σολομός είναι η ιδανική επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν τη χοληστερίνη τους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εντόπισαν τέσσερις ενώσεις στο ψάρι που μπορούν να μειώσουν τον “κακό” τύπο της χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

“Είμαστε οι πρώτοι που ανακαλύπτουμε συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις σολομού που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση (ένα έως δύο φιλέτα την εβδομάδα)”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους είχαν μεγαλύτερη μείωση του συνολικού χοληστερόλη, της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, η οποία αποτελεί δείκτη καρδιακών παθήσεων.

Άρα, πώς μπορούμε να εντάξουμε τον σολομό στη διατροφή μας για να μειώσουμε τη χοληστερίνη; Έχουμε μερικές προτάσεις για εσάς. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια ομελέτα με καπνιστό σολομό και αβοκάντο ή ένα πλούσιο και κρεμώδες ριζότο με καπνιστό σολομό και λεμόνι για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα. Για όσους αναζητούν ένα γεύμα που θα είναι γεμάτο πρωτεΐνες, ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ένα power bowl με σολομό είναι η ιδανική επιλογή. Είτε για πρωινό, είτε για μεσημεριανό ή ελαφρύ βραδινό, ένα τοστ με σολομό, τυρί κρέμα και ραπανάκια θα σας εκπλήξει. Αν θέλετε κάτι δροσερό και ελαφρύ, μπορείτε να δοκιμάσετε μπουκιές αγγουριού με σολομό, όπου μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά για περισσότερη γεύση. Τέλος, μια ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα με πένες, σολομό και κουκουνάρι ή ένας ψητός σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Συνοψίζοντας, ο σολομός αποτελεί το απόλυτο φαγητό για να μειώσετε τη χοληστερίνη. Έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κακό τύπο της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Με αυτές τις προτάσεις για να εντάξετε τον σολομό στην καθημερινή σας διατροφή, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της χοληστερίνης και η επίτευξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.