Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση λαχανικών πριν από την κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την αντίστροφη σειρά κατανάλωσης. Επιπλέον, τα λαχανικά το πρωί φαίνεται να περιορίζουν την έκκριση των ορμονών που προκαλούν την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι υδατάνθρακες δεν είναι κατ’ανάγκη κακοί, αν και συχνά λαμβάνουν αρνητικές αντιδράσεις από αυτούς που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και υπάρχουν πολλές υγιεινές πηγές υδατανθράκων, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα όσπρια. Ωστόσο, όταν καταναλώνονται υπερβολικά μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας διαβήτη. Μια αλλαγή στη σειρά των τροφών που καταναλώνουμε μπορεί να μας επιτρέψει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες σε υγιείς ποσότητες και να διατηρούμε το σάκχαρο στο αίμα σε υγιές επίπεδο.
Προλαμβάνοντας τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου, περιορίζουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι υπεύθυνη για τη συσσώρευση σακχάρου στο αίμα και την ανάπτυξη του διαβήτη. Η κατανάλωση λαχανικών πριν από τους υδατάνθρακες δημιουργεί ένα φίλτρο επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης, παρόμοια με το πώς η άμμος αφήνει να σταξει το νερό και το έδαφος. Έτσι, το σάκχαρο εισέρχεται στο αίμα με χαμηλή ροή και τα κύτταρα δεν χρειάζονται τόση ινσουλίνη, εξαλείφοντας το φαινόμενο της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Η Δρ. Αλπάνα Σούκλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας στο Weill Cornell Medicine που μελετά την πρόσληψη τροφίμων από τον οργανισμό, αναφέρει ότι “η έρευνα υποστηρίζει έντονα την ιδέα ότι η αλληλουχία των τροφίμων μειώνει τις αιχμές της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα”. Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη, καθώς έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης. Ωστόσο, ακόμα και όσοι έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της προσέγγισης.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την επιλογή λαχανικών ως πρωινού είναι ότι τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερα όταν τα τρώμε πρώτα, σε σύγκριση με την κατανάλωση υδατανθράκων που ευνοεί τον κορεσμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να καταναλώνουμε περισσότερες θρεπτικές ουσίες, ανεξαρτήτως της υγείας μας.
Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη αυτής της προσέγγισης, μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε τα λαχανικά με πρωτεΐνη ως ορεκτικό. Αυτό ενισχύει την αίσθηση κορεσμού, καθώς μειώνει την ορμόνη γκρελίνη που προκαλεί πείνα. Λιγότερη πείνα σημαίνει λιγότερη κατανάλωση τροφής και, ως εκ τούτου, λιγότερες θερμίδες.
Ένα ιδανικό πρωινό θα μπορούσε να είναι μια ομελέτα με λαχανικά. Ανακατεύουμε πολλά λαχανικά με την πρωτεΐνη του αυγού πριν καταναλώσουμε τους υδατάνθρακες. Και ακολουθούμε την ίδια προσέγγιση και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.