Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επιδρούν ο ένας στον άλλο;
Η πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου αναφέρει ότι η ψυχολογία μας μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του εντέρου μας.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό eBiomedicine, η άριστη ψυχολογική κατάσταση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής κατά 18% σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν ανασκόπηση 28 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με πάνω από 1.700 συμμετέχοντες για να εξετάσουν το εάν η βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης επηρεάζει τα επίπεδα φλεγμονής σε ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Προηγούμενες επεμβάσεις που επικεντρώνονται στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης, όπως η θεραπεία και η άσκηση, συσχετίστηκαν με σημαντική μείωση των επιπέδων φλεγμονής του εντέρου. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να αποτελέσουν μια αποτελεσματική και οικονομική εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με ΙΦΝΕ. “Η ασθένεια του Crohn είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση και τα τρέχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν το φλεγμονώδες στομάχι είναι ακριβά και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα στην ψυχολογική υγεία μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό μας καθιστά δυνατότητες κατά την προσέγγιση των ΙΦΝΕ”, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τι είναι οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νοσήματα του Εντέρου;
Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) περιλαμβάνουν δύο μείζονες κλινικές καταστάσεις, την Ελκώδη Κολίτιδα και τη νόσο Crohn.
Καθώς αυτά τα δύο νοσήματα έχουν πολλές ομοιότητες, όπως η χρόνια φλεγμονή του εντέρου που εκδηλώνεται κυρίως με διάρροια που μπορεί να συνοδεύεται από αίμα, η παρουσία πολλών εξωεντερικών συμπτωμάτων και η ύπαρξη κοινών ανοσολογικών διαταραχών, θεωρούνται ότι ανήκουν στο ίδιο φάσμα παθήσεων.
Παρόλο που δεν έχει γίνει πλήρης κατανόηση των αιτίων αυτών των νοσημάτων, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο το τοπικό ανοσολογικό σύστημα αντιλαμβάνεται και αντιδρά στις αντιγόνα που προκύπτουν από την εντερική χλωρίδα.
Με τις νέες αυτές εξελίξεις στην έρευνα, ανεκτίμητες δυνατότητες ανοίγονται για τη θεραπεία των ΙΦΝΕ. Η συνδυασμένη προσέγγιση που συνδυάζει ψυχολογικές παρεμβάσεις με θεραπείες της φλεγμονής μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένη βοήθεια στους ασθενείς και να επιφέρει βελτιώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η διεπαφή μεταξύ της ψυχολογίας και των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω για να προσφέρουμε βελτιωμένη περίθαλψη στους ασθενείς με ΙΦΝΕ.