4 Δεκεμβρίου 2025

Ο τερπνός ερυθρός καρπός που επηρεάζει τα επίπεδα σάκχαρου και χοληστερόλης

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα καλοκαιρινό φρούτο που απολαμβάνουμε μετά από ένα γεύμα ή απλώς ως σνακ είναι οι φράουλες, που συνδυάζουν μια ανεπανάληπτη γεύση με θρεπτικά οφέλη για την υγεία μας. Η διαιτολόγος Bailey Flora, MS, RDN, LD της Cleveland Clinic, καταγράφει τα οφέλη των φράουλων και τα θρεπτικά συστατικά που τις καθιστούν απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, με μόλις οκτώ μεσαίου μεγέθους φράουλες να περιέχουν περίπου 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, περισσότερη από ό,τι προσφέρει ένα πορτοκάλι. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ανθοκυανίνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, και άλλες βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το κάλιο και το φυλλικό οξύ.

Οι φράουλες ενισχύουν επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Μια μελέτη που διήρκησε έξι χρόνια και συμμετείχαν σε αυτήν πάνω από 16.000 άνθρωποι, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο βατόμουρο και φράουλες είχαν μειωμένη κατανάλωση γνωστικής λειτουργίας και θεωρούνταν πνευματικά πιο νέοι κατά 2,5 έως 3,5 χρόνια. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer. Η προστατευτική δράση των φράουλων οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer.

Επίσης, οι φράουλες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επιταχύνουν την ανάρρωση των πληγών μας. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση τους μειώνει την αντίδρασή μας στο στρες που προκλήθηκε από ασθένειες ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

Οι φράουλες επίσης προστατεύουν την καρδιά μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Μια μικρή συμμετοχή σε μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φράουλων την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα μήνα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες. Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού κιλού φράουλων την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%.

Εν τέλει, οι φράουλες ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε μία φινλανδική μελέτη, άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι άσπρο ψωμί απελευθέρωναν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν ψωμί με αγγούρι. Τα άτομα αυτά κατανάλωσαν ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, αλλά μόνο οι φράουλες είχαν την ικανότητα να ελαττώσουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα.