2 Οκτωβρίου 2025

Ο τερπνός ερυθρός καρπός που επηρεάζει τα επίπεδα σάκχαρου και χοληστερόλης

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα καλοκαιρινό φρούτο που απολαμβάνουμε μετά από ένα γεύμα ή απλώς ως σνακ είναι οι φράουλες, που συνδυάζουν μια ανεπανάληπτη γεύση με θρεπτικά οφέλη για την υγεία μας. Η διαιτολόγος Bailey Flora, MS, RDN, LD της Cleveland Clinic, καταγράφει τα οφέλη των φράουλων και τα θρεπτικά συστατικά που τις καθιστούν απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, με μόλις οκτώ μεσαίου μεγέθους φράουλες να περιέχουν περίπου 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, περισσότερη από ό,τι προσφέρει ένα πορτοκάλι. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ανθοκυανίνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, και άλλες βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το κάλιο και το φυλλικό οξύ.

Οι φράουλες ενισχύουν επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Μια μελέτη που διήρκησε έξι χρόνια και συμμετείχαν σε αυτήν πάνω από 16.000 άνθρωποι, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο βατόμουρο και φράουλες είχαν μειωμένη κατανάλωση γνωστικής λειτουργίας και θεωρούνταν πνευματικά πιο νέοι κατά 2,5 έως 3,5 χρόνια. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer. Η προστατευτική δράση των φράουλων οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer.

Επίσης, οι φράουλες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επιταχύνουν την ανάρρωση των πληγών μας. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση τους μειώνει την αντίδρασή μας στο στρες που προκλήθηκε από ασθένειες ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

Οι φράουλες επίσης προστατεύουν την καρδιά μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Μια μικρή συμμετοχή σε μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φράουλων την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα μήνα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες. Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού κιλού φράουλων την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%.

Εν τέλει, οι φράουλες ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε μία φινλανδική μελέτη, άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι άσπρο ψωμί απελευθέρωναν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν ψωμί με αγγούρι. Τα άτομα αυτά κατανάλωσαν ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, αλλά μόνο οι φράουλες είχαν την ικανότητα να ελαττώσουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα.