12 Μαρτίου 2025

Πέντε τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγει ένας γαστρεντερολόγος

Τελευταία Άρθρα

Υπερβολικό βάρος και καρκίνος: Ο ρόλος του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην εμφάνιση της νόσου

Ο καρκίνος έχει συνδεθεί επιστημονικά με πολλούς παράγοντες, αλλά μια νέα μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ως έναν από τους κύριους

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Νέοι παράγοντες για την εξάλειψή του – Αναλύεται από ειδικό

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας για τις γυναίκες. Η εξάλειψη του είναι δυνατή με την ανάληψη συγκεκριμένω

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Γενικό Διευθυντή της DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος υγείας συζήτησαν ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Διευθυντής της DG Reform της Ευρω

Πώς οι διαταραχές του εμμήνου κύκλου επηρεάζουν την καρδιά

Ο εμμήνος κύκλος της γυναίκας είναι ένας φυσιολογικός και σημαντικός κύκλος που συμβαίνει κάθε μήνα. Ωστόσο, οι διαταραχές του εμμήνου κύκλου μπορούν να επηρ

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου: Νέες ελπίδες για ασθενείς με δερματικό μελάνωμα

Το Metropolitan Hospital, μία από τις πιο προηγμένες ιατρικές μονάδες παγκοσμίως και ένα από τα κορυφαία κέντρα αναφοράς στην Ελλάδα, ανοίγει νέους δρόμους σ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Διατηρώντας μία υγιή διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους που μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να αποφύγουμε την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Ως εκ τούτου, το να ακολουθούμε τις συμβουλές ενός ειδικού στον τομέα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής του University College London, δρ. Sarmed Sami, έχει συγκεντρώσει μια λίστα πέντε τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλά επίπεδα.

Το πρώτο τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα έτοιμα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και τα αλλαντικά. Αν και μπορεί να μας φαίνονται γευστικά, αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο εντερικό μας σύστημα. Περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία, όταν μεταβούν στο έντερο, μπορούν να μετατραπούν σε επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται νιτροζαμίνες. Οι νιτροζαμίνες θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών ουσιών και χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στο έντερο.

Ένα άλλο τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών ουσιών. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της δυσπεψίας και της παλινδρόμησης, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να διαταράξει το “καλό” βακτηριακό περιβάλλον του εντέρου.

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι επίσης κάτι που πρέπει να περιορίσουμε στη διατροφή μας. Η υψηλή περιεκτικότητα λίπους σε αυτά μπορεί να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου και να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο πεπτικό σύστημα.

Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και σακχαρούχων ποτών πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με τον παχυσαρκία και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου. Τα ανθρακούχα ποτά, είτε περιέχουν ζάχαρη είτε όχι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και άλλες διαταραχές στο πεπτικό σύστημα.

Συνολικά, όσο πιο επεξεργασμένα είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο υγιεινό είναι για τον οργανισμό μας. Αποφεύγοντας αυτά τα πέντε τρόφιμα, μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλή κατάσταση και να αποφύγουμε διάφορα προβλήματα του γαστρεντερικού μας συστήματος.