27 Απριλίου 2025

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Προστατεύοντας την Καρδιά της Ζωής μας

Τελευταία Άρθρα

Πώς επηρεάζει το σώμα σας η αργή κατανάλωση φαγητού τη νύχτα

Η επίδραση της αργής κατανάλωσης φαγητού τη νύχτα στον οργανισμό σας Όταν έχουμε αδυναμία στα σνακ, είναι δύσκολο να αντισταθούμε ακόμα και αργά τη νύχτα.

Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας από παγίδα για αγριόχοιρους: Ένα βήμα για τη διατήρηση των αρκούδων στην Ελλάδα

αφορά μια σημαντική επιχείρηση για την διάσωση μιας αρκούδας από παράνομη θηλιά που είχε τοποθετηθεί για τα αγριογούρουνα σε μια ορεινή περιοχή. Η περιβαλλοντ

Αθόρυβα πυροτεχνήματα για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας ζώα

Η προστασία των τετράποδων φίλων μας είναι πλέον προτεραιότητα για τον Δήμο Καβάλας. Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι φέτος θα γίνει ρίψη αθόρυβων πυροτεχνημάτων κα

Μεταφορά Δέκα Ασθενών με Πτητικά Μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας: Ένα Πράγμα της Παρελθόντος

Σε μια σημαντική επιχείρηση που διήρκεσε δύο ημέρες, η Πολεμική Αεροπορία μετέφερε δέκα ασθενείς -μεταξύ αυτών ένα παιδί και δύο μωρά- από νησιά του Αιγαίου

Η επιβίωση πέρα από την ανθρώπινη φύση: Η αληθινή ιστορία της συντριβής στις Άνδεις το 1972″

Όταν ένα αεροπλάνο συντρίβεται και οι επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις απάνθρωπες συνθήκες των Άνδεων, αποδεικνύεται ότι ο κανιβαλισμός ήταν το λιγότερ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που στόχο έχει να αναδείξει τόσο τον ζωτικό ρόλο της καρδιάς ως κινητήρια δύναμη της ζωής αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Παρά τις πολιτικές πρόληψης που έχουν εφαρμοστεί και τις εξελίξεις στην καρδιαγγειακή ιατρική, τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως με 18.6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως που αντιστοιχούν στο 33% των αιτιών θανάτου.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνουν νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων, με συχνότερη βεβαίως από όλα αυτά τα νοσήματα τη στεφανιαία νόσο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα ύποπτα αυτά συμπτώματα ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και σε επείγουσα βάση το οξέος επεισόδιο, αλλά και να αναζητήσουμε έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τα χρόνια συμπτώματα.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την έκβαση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η υπέρταση, οι υψηλές τιμές λιπιδίων, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η ανεπαρκής διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Επομένως, προκειμένου να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία, πρέπει να λάβουμε μέτρα πρόληψης, όπως η ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού και λιπαρών, η λήψη φαρμάκων για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του χοληστερόλης, η διατήρηση ισορροπημένης διατροφής και η συμμετοχή σε σωματική άσκηση.

Ας αξιοποιήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς για να αναλογιστούμε τη σημασία της καρδιάς μας και να αναλάβουμε μέτρα πρόληψης για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή